на живо

УЕФА разследва женски отбор за расизъм

Феновете на Франкфурт освирквали камерунската националка Гаел Енганамоит

Getty Images

Европейската футболна централа УЕФА започна разследване за расизъм срещу женският футболен клуб Франкфурт.

По време на срещата от четвъртфиналите на турнира Шампионска лига при дамите, привържениците на германския тим скандираха расистки реплики срещу камерунската националка Гаел Енганамоит, която играе в шведския Розенгард.

Реферът на срещата Карина Витулано от Италия дори прекъсна мача през второто полувреме и обсъди скандиранията с официалните лица, които разпоредиха мача да продължи.

„Да, чух, че викат. Но това не ме интересува. Това е футболът – когато искаш да си най-добрият, трябва да си запушиш ушите за някои неща. До сега обаче не съм се изправяла пред подобен проблем”, сподели за шведските медии Енганамоит.

„Важна част от проблема е, че УЕФА реши да разследва случая. Това значи, че приемат нашата игра насериозно и не искат расизмът да е част от женския футбол”, каза съотборничката на пострадалата футболистка – Анита Асанте пред Би Би Си.

Краен победител в сблъсъка се оказа именно отбора на Франкфурт, който продължава напред в турнира след изпълнение на дузпи. Заради постъпката на феновете обаче, германският тим е застрашен от изхвърляне от женската Шампионска лига.

„Ако от европейската централа решат, че става дума за расизъм, трябва да накажат клуба и особено феновете. Всеки отбор трябва да научи своите привърженици, че подобно поведение е недопустимо. Не искаме в женския футбол да се получават ситуации, които са широко разпространени при мъжете”, каза още Асанте.