на живо

Уилямс и Байлс твърдят, че не са нарушавали антидопинговите правила

Руски хакери обвиниха американски спортисти в употребата на забранени вещества

Бившата номер 1 в тениса Винъс Уилямс заяви, че винаги е спазвала антидопинговите правила. Тя направи това изказване след като руска хакерска група проникна в базата данни на Световната антидопинтова агенция (УАДА) и разпространи медицинските досиета на водещи американски спортисти, които са получавали право за използват забранени препарати по медицински причини.

Сред спортистите са сестрите Серина и Винъс Уилямс, както и на четирикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика от Рио 2016 Симон Байлс.

"Бях разочарована, когато научих, че личните ми медицински данни са попаднали в ръцете на хакери и са публикувани без мое разрешение. Винаги съм спазвала правилата на антидопинговата програма в тениса. Искала съм и съм получавала разрешение да използвам препарати за терапевтични цели по изключение. Това разрешение се дава от анонимна независима комисия от лекари и се одобрява по законите на медицината. Аз съм една от най-големите поддържнички на чистотата в професионалния спорт и винаги много дисциплинирано съм спазвала указанията", коментира Винъс Уилямс.

Симон Байлс също призна, че с разрешение е използвала забранени препарати заради синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

"Страдам от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и приемам лекарства от дете. Моля ви, разберете, аз вярвам в чистотата на спорта. Винаги съм спазвала антидопинговите правила и ще го правя и занапред, защото това е важно за мен", написа Байлс в "Туитър".

Хакерите от "Fancy Bear" обявиха принадлежност към групата "Анонимните". Те заявиха, че зад атаката им стои желанието за "феър плей и чист спорт" и искат да "покажат как се печелят олимпийските медали".

Руските лекоатлети бяха наказани да не участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро,

ед като независима комисия на УАДА разкри данни за системно манипулиране и прикриване на положителни допинг проби на спортисти.