на живо

Унгария отбеляза националния ден на долнището на Габор Кирай

Футболният екип на вратаря на "маджарите" е едно от най-интересните неща на Евро 2016

Getty Images

Ако все още не сте член на неофициалната фен група на Габор Кирай, то е време да се замислите дали да не станете. Все пак не са много 40-годишните футболисти, които все още да играят международни мачове, а освен това и да носят най-модерния сив памучен анцуг в Европа в момента.

В мача срещу Австрия, завършил с победа за унгарците, със своите 40 години и 74 дни Габор Кирай се превърна в най-възрастния играч в историята на европейски финали.

Но той ще бъде запомнен не само с рекордното си постижение, с добрите си изяви на унгарската врата или пък с класирането на „маджарите” на осминафиналите на Евро 2016 във Франция.

Това, което най-дълго ще остане в паметта на футболния запалянко е долнището, с което стражът пази на всеки един мач.

Безспорно едно от най-интересните неща на това историческо по мащаби първенство е спортното облекло на Кирай.

Анцугът... ами нося го, защото ми е удобно в него. В края на краищата аз съм просто един вратар, а не топ модел. Преди 20 години реших да започна да нося тези панталони, те се превърнаха в част от моя стил”, така вратарят коментира нетипичния си футболен екип.  

 

За да изрази своята подкрепа към вратаря и към отбора, Унгария обяви национален ден на долнището на Габор Кирай. Идеята на този „празник” бе всеки да си облече памучно долнище, подобно на това на футболиста, и да отиде с него на работа.

Резултатът от кампанията бе поразителен – социалните мрежи бяха залети от снимки на последователи на Кирай.

Но не само в Унгария симпатизират на бившия играч на Херта Берлин и Кристъл Палас.

Неговият стил събуди вълна от интерес в световен мащаб, като дори част от спортните анализатори на Евро 2016 започнаха да му подражават.