на живо

Усик детронира Джошуа с лекция насред Лондон

34-годишният украинец остава непобеден в професионалния бокс

Reuters

Олександър Усик детронира Антъни Джошуа насред Лондон! 34-годишният украинец спечели в 12-рундова битка за три от четирите пояса в тежката категория на бокса - на Световната боксова организация (WBO), Световната боксова асоциация (WBA) и на Международната боксова федерация (IBF).

Претендентът изнесе лекция на шампиона и съдиите бяха категорични в негова полза - 117-112, 116-112, 115-113.

Снимка: Reuters

Така Усик остава непобеден на професионалния ринг и след 19-ия си мач, при 13 спечелени с нокаут. Той бе безспорен световен шампион в полутежка категория, като събра четирите титли след убедителни победи срещу най-големите си съперници.

За Джошуа, който има 25 успеха, поражението е едва второ след това от Анди Руис в Ню Йорк на 1 юни 2019 г., когато бе нокаутиран в седмия рунд.

Снимка: Reuters

Пред около 65 000 зрители на стадиона на "Тотнъм", в началото на първия рунд двамата се задържаха в центъра на ринга, разменяйки си проучващи прави с водещите ръце. Усик и Джошуа действаха предпазливо с идеята да не допуснат ранни грешки. Първият точен удар дойде от силната лява ръка на украинеца, който продължи атаката с ляв прав в последните секунди на откриващата част.

Във втория рунд Джошуа пласира удар с водещата си лява ръка, но Усик отвърна подобаващо. Последният се движеше постоянно, като спазваше дистанция. В крайна сметка предимството продължи да бъде за него.

В третия рунд Усик отново бе по-активният и успя да разклати шампиона с ляв прав в главата му, последван от кроше.

Снимка: Reuters

Четвъртият рунд също бе за Усик. Украинецът имаше успешни десни прави и постави британеца под напрежение.

В петия рунд Ей Джей намери своя ритъм и пласира десни прави в тялото на Усик. Претендентът отстъпи назад за първи път в двубоя в края на частта, а Джошуа вкара десен и ляв прав в последните секунди.

В шестия рунд Усик намали темпото, двамата си размениха по една добра комбинация, а около 30 секунди преди гонга Джошуа зарадва публиката на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм" с тежък десен в главата на съперника.

Снимка: Reuters

Обрат обаче нямаше и седмият рунд бе за Усик, който вкара два десни прави, пласира успешно и няколко леви, преди да разклати Джошуа с десен ъперкът при оставащи 45 секунди.

Украинецът запази концентрация и в осмия рунд. Той продължаваше да бъде разнообразен, но отнесе два поредни ъперкъта, след това и дясната ръка на Джошуа влезе в действие. Шампионът затвърди предимството си в частта с ляв прав и нов ъперкът в тялото на претендента.

Усик даде признаци на умора в деветия рунд, който все пак бе равностоен. В края му Джошуа захвана главата на противника и опита серия ъперкъти. Украинецът отговори с мощен ляв в главата на Ей Джей, преди да бъде притиснат до въжетата и да има нов клинч.

Снимка: Reuters

В десетия рунд двамата вече имаха подутини под дясното око, а Усик разби носа на Джошуа с няколко десни прави. Шампионът отговори, отваряйки аркада на претендента.

В единадесетия рунд Усик продължи да се движи и да атакува със силни леви прави, докато Джошуа опитваше да уцели съперника си в разкървавеното място под окото.

Последният рунд отиде на сметката на Усик, който не бе далеч от победа с нокаут, след като направи комбинация ляв-десен в главата на Джошуа и продължи със серия мощни удари.

Снимка: Reuters