на живо

Усик: Още не сте видели най-доброто от мен!

Джошуа: Няма да се прибера и да плача

Reuters

Мачът с Антъни Джошуа се е развил точно по начина, по който е очаквал Олександър Усик. Украинецът доминираше и спечели убедително световните титли по бокс в тежка категория на Световната боксова организация (WBO), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова федерация (IBF).

В края на мача Усик можеше и да нокаутира съперника си, а след двубоя в Лондон обясни, че не е имал такава цел и още в началото треньорът му Юрий Ткаченко му е казал да не търси нокаут.

"Нямах за цел да го нокаутирам, защото треньорът ми ме притисна да не го правя. В началото на мача вкарах силен удар на Джошуа и се опитах да го нокаутирам. Но след това треньорът ми каза: "Просто спри и си свърши работата", каза Усик.

Снимка: Reuters

Усик стана едва третият боксьор в историята, който печели титла в тежка категория, след като преди това е бил шампион в полутежка след Ивендър Холифийлд и Дейвид Хей.

Само Усик и Холифийлд са печелили повече от един пояс при най-тежките, след като са били абсолютни световни шампиони в полутежка категория.

"За мен значи много да бъда шампион в тежка категория, след като бях в полутежка. Но още не сте видели най-добрия Усик. Мога да съм още по-добър. Мачът се разви точно както очаквах. Имаше няколко момента, в които Антъни ме притисна, но нищо специално", каза още Усик.

Още на ринга украинецът отбеляза, че датата на двубоя съвпада с 12-ата годишнина от сватбата със съпругата му Катерина.

Усик стана и третият украинец с титли в тежка категория след братята Владимир и Виталий Кличко. Той има договор с промотърската компания "К2 Promotions", която е собственост на двамата братя. Виталий Кличко беше край ринга на мача в Лондон.

Снимка: Reuters

Джошуа призна поражението си: "Няма да се прибера вкъщи и да плача. Това е битка. Не мога да се сърдя, защото това ще е прахосване на време. Може би от деветия рунд не виждах нищо с едното око. Бях добре подготвен за 12 рунда. Усик пропуска удари, проблемът не беше в него, а в мен. Целият мач беше голям урок за мен.", заяви британецът.

В договора между двете страни има клауза за реванш. Попитан за втори мач, Джошуа каза, че "110% ще има такъв". Промотърът му Еди Хърн също заяви, че клаузата ще бъде активирана.

Агентът смята, че реваншът е възможен през февруари или март. Усик заяви, че би искал вторият мач да е на Олимпийския стадион в Киев, но според Хърн това е "малко вероятно".