на живо

В България няма лекарствен продукт, съдържащ станозолол (ВИДЕО)

"Не е регистриран у нас и не би трябвало да се продава", подчерта главният секретар на Българския фармацевтичен съюз

В България няма лекарствен продукт, съдържащ станозолол (ВИДЕО)

В България няма лекарствен продукт, съдържащ станозолол. Този анаболен стероид не е регистриран у нас и не би трябвало да се продава никъде в страната. Това заяви в интервю пред bTV главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Разследването ни как станозололът, забранен от 47 години за употреба в спорта, е попаднал в организмите на тримата плувци от националния отбор - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов, които дадоха положителна допинг проба, продължава.

Снимка: bTV

"Станозолол не е регистриран в България и няма нито един лекарствен продукт, който се продава в България, който съдържа станозолол. Продават се само регистрирани лекарствени продукти и не би трябвало никъде в страната да се продават.", коментира Маринов, който бе назначен на настоящия си пост в началото на февруари 2020 г.

"Не казвам, че станозололът не трябва да се използва с медицински цели, но е забранен въобще за спортни. Забранен е от Световната антидопингова агенция. Ако има някой, който регистрира станозолол, трябва да мине по реда си."

"В аптеките в България от 2019 г. всяка една опаковка има собствено ЕГН. Когато влезете и трябва да си закупите, колегата също е свързан с тази система за верификация – проверява дали това лекарство е регистрирано и не е фалшифицирано. И това ЕГН ви гарантира, че не е фалшиво лекарството.", разясни Маринов.

"Нефалшифицирани лекарства може да си купите само от аптеките, а от сайтове и други места – не ви гарантира качество и ефикасност на лекарството.", допълни той.