на живо

В Китай закупиха правата за Висшата лига за 700 млн. евро

Целта пред властите в азиатската държава е футболът да се превърне в спорт номер 1

Getty Images

Английската Висша лига продаде телевизионните си права в Китай за рекордната сума от 700 млн. евро, съобщи пред "Associated Press" източник близък до сделката. Договорът с онлайн платформата за поточно излъчване "PPTV" е най-големият, сключван от шефовете на английския футбол зад граница.

"PPTV" е част от китайската компания "Suning", която притежава италианския гранд "Интер". Новата сделка за излъчването на мачовете от Премиър лийг е за срок от три години и ще влезе в сила от сезон 2019/20.

Президентът на Китай Си Дзинпин е с главна заслуга за това все повече и повече фирми да инвестират в спорта, а целта на китайския държавен глава е да превърне страната във футболна суперсила.

"Манчестър Сити", "Уест Бромич Албиън" и "Астън Вила" са част от тимовете на Албиона, които получиха огромни инвестиции от бизнесмени от азиатската държава. С привличането на повече футболисти и мениджъри от Европа, китайската Супер Лига също продължава да се развива стремглаво.

За момента правата за излъчване на Висшата лига в чужбина се продават най-скъпо на американската медийна компания "NBC", която плаща по 167 млн. щатски долара на сезон или общо 1 млрд. долара за целия срок на 6-годишния договор.