на живо

Хванаха спортист №1 на България с допинг

От щаба на Габриела Петрова твърдят, че тя е ползвала мелдоний през 2015 г., когато веществото все още не е било забранено

В допинг пробата на Габриела Петрова, спортист №1 на България за 2015 г., са открити следи от забраненото вещество мелдоний.

"В момента няма български лекоатлет със спрени права. Ако има някакъв случай, който се разследва от ИААф, ние нямаме право да коментираме до окончателното обявяване на резултатите", обявиха от Българската федерация лека атлетика.

От щаба на Габриела Петрова потвърдиха за положителен резултат от проба за мелдоний, но бяха категорични, че българката е използвала веществото през 2015 г., когато то все още не е било забранено. Откритите следи от пробата те обясняват с факта, че веществото не е било изчистено от организма й.

"Направили сме всичко възможно, за да докажем, че не сме нарушили правилата. Убедена съм, че ще успеем", коментира пред bTV Веница Атанасова, мениджър на Габриела Петрова.

Визитка на Габриела Петрова

Лекоатлетката Габриела Петрова е родена на 29 юни 1992 г. в Хасково.

Тя се състезава е дисциплината троен скок, в която е европейска шампионка за девойки до 23 години от Тампере 2013.

През тази година Петрова спечели сребърен медал на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Прага, а на Световното първенство в Пекин тя остана четвърта, като във финала на дисциплината в китайската столица тя постигна личен резултат на открито от 14.66 метра.

В средата на февруари в Добрич тя направи лично постижение на троен скок и в зала от 14.55 метра, с което спечели националната титла.

Епидемията мелдоний

Мелдоният попадна в листата на забранените от УАДА вещества на 1 януари тази година. 

С всеки изминал ден нараства броят на спортистите, уличени в употребата на това вещество.

Всичко започна със самопризнанията на Мария Шарапова, които разтърсиха света на спорта. 

След това стана ясно, че руският волейболен национал Александър Маркин е дал положителна проба за същото вещество. Оказа се, че посрещачът не е единственият състезател на руския тим, който е съгрешил. Либерото на отбора Алексей Обмочаев е с позитивен тест за употреба на антидепресанти.

Тези разкрития несъмнено поставят под въпрос участието на „Сборная” на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото.

Списъкът се допълва и от световната шампионка на 100 метра бруст Юлия Ефимова. Нея обаче я грози доживотно наказание, тъй като за втори път тя дава положителна проба за наличието на забранен медикамент в кръвта си.

После в списъка със заловените попадна и една от най-добрите руски състезателки в бобслея - Надежда Сергеева. Вече, за съжаление, имаме и български атлет сред уличените в употреба на мелдоний.