на живо

В Рио пристигат летящи коне (СНИМКИ И ВИДЕО)

Най-важните участници в състезанието по прескачане на препятствия вече са в Бразилия

nbcolympics

Най-добрите атлети в света си дават среща в Рио де Жанейро за предстоящите 31-ви олимпийски игри. Спортистите се готвят за своите състезания от четири години, а едни от най-обгрижваните за това време са участниците в състезанието по прескачане на препятствия. И не става дума за жокеите, които със сигурност ще се постараят да се представят на ниво. В Рио първо трябва да се настанят доста по-тежките, но красиви и грациозни коне.

По примера на своето ездачи, четириногите имат нужда от най-добрата грижа преди голямо състезание, което включва и удобен транспорт.

Пътуването със самолет е скъпо. Около 20 хил. долара на кон трябва да платят собствениците на животните за кратък полет от Маями до Рио.

Придвижването по въздух обаче е най-малко стресиращия начин животните да бъдат пренесени от един континент на друг.

„Ако пътуват с кораб, те ще загубят своя финес. Пътят може да отнеме седмици, а това е все едно да затвориш професионален спринтьор за месец в хотелска стая и след това да го върнеш на пистата и да го накараш да тича. Просто е невъзможно”, разкрива Тим Дюта – собственик на компанията, която отговаря за полетите на конете на олимпийския отбор на САЩ.

„Конете минават първо през митнческа проверка, след това трябва да се регистрират по специален начин. Следва проверка за бомби и наркотици. Като при хората. Дори си имат паспорти. Щом тези процедури приключат, животните се качват на самолета”, обяснява Дюта.

След това следва разпределяне по... класи. Да, и конете имат възможност да летят в икономична класа заедно с още животни или в бизнес-класа в уединено помещение и с личен асистент. Такъв е Ричард Пикен.

„Работата ми е да се уверя, че няма проблеми. Веднъж щом самолетът се откъсне от пистата няма много какво да направиш”, разказва Пикен, който има над 1000 полета с четириноги в кариерата си.

Всъщност, грациозните животни не могат да се оплачат от добро обслужване в самолета. Те получават вода и сено. Плюсът на бизнес класата е и в менюто. За отделилите повече средства за полет има и ябълка.

В Рио конете ще бъдат настанени на около 20 км от олимпийското село в мига, в който модерните пегаси стъпят на бразилска земя. Все пак на техните копита лежи честта на няколко нации.