на живо

В ритъма на Андреа (ВИДЕО)

14-годишната стихия лети към своите мечти

В ритъма на Андреа (ВИДЕО)

Има деца, които само като ги погледнеш, знаеш, че са родени победители. Деца, които те пленяват с пламъка, който носят в себе си, с положителната си енергия и с желанието да покорят всеки връх, към който са се устремили. И нищо не може да ги отклони от пътя към успеха. Деца, на които се възхищаваш за таланта, волята, дисциплината и на добротата, която излъчват.

Такова дете е 14-годишната Андреа Коцинова - една от най-големите ни надежди в сноуборда, която уверено върви по стъпките на своя идол Александра Жекова. Тренира в клуб "Блейд" под ръководството на Сани и нейните родители Жана и Виктор Жекови.

"За мен сноубордът е страст, любов към зимата и забавление. За осмия ми рожден ден помолих моите приятели да ми подарят пари, за да мога да си купя екипировка и така всъщност си взех борд. Сани Жекова е моят идол в спорта. Искам да постигна това, което тя е постигнала, дори да стигна по-далеч и да представям България на световните сцени.", споделя Андреа.

Този сезон е най-успешният за нея - записва 7 победи от 8 старта. Българската федерация по ски за трети път я награждава с Купа "Надежди", а у дома вече трябва нова витрина за отличията, които стават все повече. Именно любовта и подкрепата на нейното всеотдайно семейство са най-голямото ѝ вдъхновение. Андреа пък е най-добрият пример за Андрей и София - нейните по-малки брат и сестра.

"Те са постоянно до мен, подкрепят ме във всичко, което правя, което е много значимо и аз се радвам, че имам такова семейство... Тати остава без глас след всяко състезание. Мама и тя много се радва, когато спечеля. Сестра ми и брат ми и те изразяват любовта си по някакъв начин. Мисля, че примерът, който аз им давам, е доста ценен и могат да се възползват, защото, когато те порастнат, ще имат една основа как да се държат с хората или какво да правят, когато нещо им е интересно, и как да преследват целите си.", казва Коцинова.

Андреа е доказателство, че спортът възпитава много положителни качества. Нейната най-голяма сила обаче е добротата, защото я вдъхновява и я прави по-смела. Участва в много благотворителни инициативи и едва 8-годишна става най-малкия дарител на SOS детски селища.

"Когато бях малка, попитах баща ми как мога да помагам на деца, които имат нужда. Той ми каза, че мога да си даря косата и да стане на перука. 2018 г. си дарих косата за първи път. Пусках я около 3 години и дарих 33 см. Сега смятам да го направя втори път, но още е прекалено рано да се дари и ще я дарявам догодина."

И не, да постига победи по снежните писти не е единственият талант на Андреа. Ако имаше детски вариант на жената-чудо, няма по-подходяща за ролята от нашето момиче, което освен всичко друго… и танцува страхотно. А с отбора от Dance Station достига до трето място в "България търси талант" и печели над 20 медала от международни състезания.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Andrea(@andi_kotsinova)

За Андреа всяко предизвикателство е нов покорен връх, а поредното приключение, в което се впуска, е каране на уейкборд и скимборд.

Каква е разликата при падането във водата и в снега? - "Във водата имаш един удар и после потъваш, докато в снега има първи, втори, трети и т.н.", разяснява Андреа.

И това съвсем не е всичко. За да поддържа добрата си физическа подготовка, тя тренира при Тереза Маринова. А олимпийската ни шампионка в тройния скок не прави никакви компромиси с натоварванията, защото вярва, че подготвя бъдеща шампионка: "Тя знае за какво е на стадиона. Нея няма нужда да я убеждаваш защо трябва да прави нещо, просто застава и го прави. Наистина се надявам един ден да отиде на олимпийски игри. Силно вярвам, че това е нейното желание и нейната мечта, която преследва, така че ще бъда до нея и ще се опитаме по всякакъв начин да ѝ помогнем."