на живо

В Серия "А" борят расизма с картини с... шимпанзета

3 картини ще накарат футболните фенове да се замислят

Facebook

Странна кампания за борба с расизма подеха в италианското футболно първенство. След зачестилите обиди към футболистите от страна на публиката, от Серия "А" решиха да въздействат на привържениците с три картини. Любопитно е, че на тях са нарисувани... шимпанзета. 

Те са дело на художника Симоне Фугацото. Той рисува предимно маймуни, като изобразява животните в непривични човешки пози. 

"За мен, като творец, няма нищо по-важно от това да се опитам да променя светоусещането на хората. С тези три картини опитвам да покажа, че всички сме сложни същества, че всеки има право да бъде щастлив или тъжен, да е католик, мюсюлманин, будист. Но в края на краищата не цвета на кожата определя какви сме. Рисувам маймуни, защото те са метафора на човека. Обръщаме внимание на расата, а всички произлизаме от маймуните", обяснява труда си Фугацото.

Директорът на Серия "А" Луиджи де Сиерво също подкрепи идеята на твореца, който за първи път показа въпросните 3 картини през май.

Снимка: Facebook

"Произведението на Симоне напълно отговаря на нашите ценности за феърплей и толерантност. Ще предприемем строги мерки срещу всякакви предразсъдъци. Осъзнаваме колко сериозен проблем е расизмът. Ще се опитаме да го преборим по три начина - чрез култура, каквито са картините на Симоне, с инициативи, в които участват играчи и треньори, и чрез наказания, наложени от полицията. Сигурни сме, че по този начин ще спечелим най-важния си мач - този срещу заразата, която разваля красивия ни спорт", заяви той.

Феновете обаче не оставаха очаровани от идеята картини с шимпанзета да преборят расистките настроения по трибуните. "Това е абсурдно", пишат повечето от тях в социалните мрежи. 

Жертва на расизъм в последните месеци стана нападателят на "Бреша" Марио Балотели, който дори понечи да напусне терена по време на мач заради обиди. Заглавието "Черен петък" на "Гадзета дело Спорт", придружено от снимка на Крис Смолинг и Ромелу Лукаку, също предизвика вълна от негативни коментари.