на живо

Валерио Катоя: Героят, който разцъфна напук на всичко (ВИДЕО)

Параолимпиец, спасител и вече полицай. Италия се гордее с постъпката на младежа със Синдром на Даун

Животът винаги предоставя избор. Дали ще се примириш с моментната ситуация или ще я промениш? Дали ще се оплакваш или ще следваш мечтите си? Дали ще бъдеш обикновен човек или герой?

Валерио Катоя със сигурност е направил своя избор. Той не иска да е част от статистиката. Иска да бъде пример. И го постига. Днес Катоя се занимава с плуване, работи в компания за "зелена" енергия, лидер е на скаутска група, занимава се със зумба и... е почетен полицай на Италия. Май не споменахме, че е на 21 години, от Латина и е със Синдром на Даун. 

"Той е цвете, което няма как да разцъфти" - това казват на родителите му в болницата след раждането му. 

Валерио обаче се оказва жаден за живот! От малък, с помощта на татко Джовани и мама Емилия, той разчупва рамките. Валерио плува. Но 12 км на седмица. В басейна и в открити води той бори страховете си и се подготвя за различни състезания и за най-голямото геройство в живота си. 

На 12 юни 2017 г. Валерио е на плажа заедно с родителите си и малката си сестра Джина. Флагът е червен, във водата не трябва да влизат хора. И докато семейството се наслаждава на морето от разстояние, до тях долита зов за помощ. Без да се колебае Валерио скача във водата, баща му го следва. Няколко метра навътре тогава все още 17-годишният плувец достига две момичета, пренебрегнали червения флаг. Героят ни успява да ги спаси. За награда получава от майка си... пица и сладолед. 

Някои отдават постъпката на Валерио на добрата му подготовка в басейна, други - на неправилната преценка на ситуацията. Истината е, че той просто е такъв. В неговия свят всичко е простичко и добро. 

Извън него обаче на Валерио му се налага да се сблъсква със злобата. Преди 2 години под снимките му в социалните мрежи се появиха подигравателни съобщения.

"Не знам дали на тези хора просто им е скучно или са глупави. Даже по едно време си помислих, че завиждат на тялото на Валерио", заяви баща му. 

За плувеца обаче тези подмятания не са проблем. Напротив. Мотивират го допълнително. А и злобата е нищожна на фона на признанието. Валерио може да се похвали с милиони други съобщения, в които хората изказват благодарност за смелото му поведение. Направиха го и редица обществени фигури от ранга на министъра на спорта Лука Лоти, та чак до президента Серджо Матарела. Любимият му футболист Франческо Тоти му изпрати тениска с автограф.

Добрината и смелостта трябва да се награждават. Това знаят и в полицията. Валерио вече е част от техните редици и има значка.

"Беше много развълнуван. Това е мечтата му от дете. Отиде да се подстриже, за да го снимат за значката", радва се баща му.

"За мен е чест да получа тази значка и да съм част от полицията", каза самият Валерио на церемонията в Колизеума в Рим.

Поуката в историята е, че доброто винаги побеждава. И че не трябва да подминавате с лека ръка детските мечти. Валерио е доказателство, че те са сътворени, за да се сбъднат! Качествените хора не се отказват да ги преследват и да цъфтят, напук на обидни "плевели" и някакъв си Синдром, който е само досадна подробност!