на живо

Валтери Ботас с втори триумф във Формула 1

Финландският пилот бе над всички в Австрия

Reuters

Валтери Ботас спечели втората си победа за сезона във Формула 1, след като защити мястото си от квалификациите и завърши на първа позиция в Гран при на Австрия. Финландският пилот на "Мерцедес" завъртя 71 обиколки в рамките на 1:21:48.527 часа, докато зад него с 0.658 секунди пасив завърши лидерът в генералното класиране Себастиан Фетел с "Ферари". Той обаче увеличи аванса си на върха в генералното класиране срещу Люис Хамилтън ("Мерцедес"), който завърши четвърти зад Даниел Рикиардо ("Ред Бул").

Снимка: Reuters

Състезанието започна много добре за победителя в квалификациите Валтери Ботас, който защити позицията си на старта, докато зад него Макс Ферстапен с "Ред Бул" се завъртя, а Данийл Квят с "Торо Росо" и Фернандо Алонсо с "Макларън" трябваше да се приберат в гаражите на отборите си за ремонти.

Финландецът задържа първото си място и дори поведе с 4.5 секунди срещу преследвача Себастиан Фетел до 11-та обиколка, а зад тях Хамилтън беше забавен от Кими Райконен, след като му се наложи да стартира едва осми заради смяна на скоростна кутия преди съботните квалификации за място.

Три обиколки преди края разликата между Ботас и Фетел падна до половин секунда, каквато беше и между Рикиардо и Хамилтън в битката за последното място на подиума.

Снимка: Reuters

До изпреварвания обаче не се стигна, благодарение на което Себастиан Фетел натрупа 171 точки за генералното класиране, а Хамилтън остана на 20 зад него със 151. Ботас пък продължава да бъде трети, но със своите 136 точки вече е доста по-близо до съотборника си в "Мерцедес".