на живо

Въпреки драконовските мерки за сигурност, автобусът на Сърбия със счупено стъкло в Тирана (ВИДЕО)

Премиерът Вучич отказа поканата да присъства на мача

БГНЕС

Въпреки извънредните мерки за сигурност, предприети от страна на домакините, инциденти преди напрегнатия мач от евроквалификациите между Албания и Събрия не бяха избегнати.

Сръбските футболисти кацнаха на летището в Тирана вчера и докато пътуваха към хотела по отцепените от полицията улици, автобусът им бе замерян с камъни от албански фенове. Един дори успя да счупи страничното стъкло на превозното средство. В сръбските сайтове веднага се появи видео от инцидента, заснето от човек от щаба на Сърбия. В него се чува как шофьорът на автобуса нарежда на всички да се дръпнат от прозорците и да наведат глави.

Президентът на Футбония съюз на Сърбия Томислав Караджич осъди инцидента и заяви: "Ние постоянно слушаме колко сериозни мерки за сигурност са ни осигурени, но въперки тях имаме проблеми. Албанската полиция гарантира, че всичко ще бъде наред, но не знам какво ни чака още."

Комисарят по безопасност към ФС на Сърбия Миливой Марков, бе още по-краен в изказването си: "Ако преценим, че по какъвто и да е начин е застрашена сигурността на отбора, мачът може и да не се състои".

Заради инцидента сръбският премиер Александър Вучич отказа отдавна уговорената визита на стадиона. По първоначална информация той и албанският министър-председател Еди Рама трябваше да гледат срещата заедно в ложите.

Самият мач ще се изиграе тази вечер в Елбасани - на 45 километра от Тирана. Стадионът там е с капацитет 12 500 места. Билети на гостуващата агитка не се продават, а федерацията на Сърбия препоръчва на своите сънародници да не пътуват за срещата. За охрана на срещата са ангажирани 1800 полицаи, част от тях от спецслужбите с щитове и бронежилетки.

Подобни строги мерки се предприемат след като по време на предишната среща между двата отбора в Белгард над стадиона прелетя дрон със знамето на Велика Албания, което предизвика масов бой между футболисти, фенове и служебни лица.