на живо

Въздушен ас загина в катастрофа в Алпите

Хеликоптерът на Ханес Арх падна в трудно достъпен район

Пилотът на "Ред Бул" Ханес Арх загина тази нощ в катастрофа с хеликоптер в австрийските Алпи, в планинския регион Гросклокнер. Все още не са ясни причините, довели до инцидента.

Хеликоптерът е бил регистриран за нощен полет до летището в Залцбург, а условията за летене са били добри. Летателното средство се е ударил в скала на склона скоро след излитането си в 21:00 часа.

Арх имаше транспортна компания за обслужване на алпийски хижи. Говорителят на полицията Евалд Дорнер потвърди, че 49-годишният Арх е бил на борда на возилото и е починал вследствие на получените рани. Пасажерът, който е летял заедно с него, има множество контузии и е транспортиран в болницата на Лиенц, Тирол.

Била е проведена мащабна спасителна операция, с участие на планински специалисти от Хайлигенблут, Винклерн и Лиенц, които незабавно се отправили към мястото на катастрофата. За жалост екипите, наброяващи над 40 души, сред които трима парамедици, пристигнали повече от три часа по-късно заради недостъпния терен.

Ханес Арх спечели световните серии на "Ред Бул" по аеробатика през 2008 г. и стана първият европеец с тази титла. През 2009, 2010 и 2014 г. завършва втори. 49-годишният Арх беше един от най-вълнуващите и амбициозни пилоти, въздушен каскадьор, бейзджъмпър и алпинист.