на живо

Вдовицата на Богдан Дочев: Никога няма да простя на Марадона!

"Гробокопачът ми" - така нарича българският рефер футболната звезда след "Божията ръка"

Getty Images

1986 г., четвъртфинал на световното първенство по футбол, Англия - Аржентина, Диего Марадона вкарва гол с "Божията ръка"... На страничната линия е българинът Богдан Дочев, който обаче отсъжда, че попадението е редовно. Аржентина продължава напред, а впоследствие печели и титлата.

За Дочев обаче тази грешка е съкрушителна. Тя го преследва до края на живота му, а вдовицата му Емилия е категорична - никога няма да прости на колегите му в съдийската бригада и на самия Диего Армандо Марадона за това.

Българският съдия признава след мача, че е видял непозволеното отиграване на Марадона, но не е реагирал, тъй като такова е било нареждането на главния рефер Али Бин Насер.

"Казал му е (б.а. - Али Бин Насер) преди мача, че няма да има много работа и всички решения ще са негова отговорност", разказва Емилия пред британското издание "Сън".

Снимка: Getty Images

"Никога няма да му простя! Няма да простя и на Марадона! След този мач животът ни бе съсипан! Приятелите ни ни подминаваха по улицата, не искаха да говорят с нас! Богдан се затвори в себе си. За някои това може да е "Божията ръка", но за нас бе ритник в зъбите", споделя още тя.

Емилия разкрива, че самият Дочев е наричал Марадона "моят гробокопач". Това е написал и на гърба на снимка на футболната звезда, която съпругата му споделя с изданието.

Снимка: Getty Images

Богдан Дочев почина през май 2017 г. на 81-годишна възраст. Споменът за премълчаното отсъждане го преследваше до последния му дъх.