на живо

Буфон и другите гиганти, които така и не спечелиха Шампионската лига

Легендата на "Ювентус" далеч не е единственият велик футболист, който остава без най-ценното клубно отличие

Голямата мечта на Джанлуиджи Буфон - да вдигне трофея в Шампионската лига, няма да се осъществи. Причината - английският рефер Майкъл Оливър, който му показа директен червен картон в решителния 1/4-финал срещу "Реал" Мадрид.

"Ювентус" отпадна драматично, след като Кристиано Роналдо вкара дискусионна дузпа, отсъдена за нарушение на Меди Бенатия. Именно бурният протест на Буфон след показването на бялата точка му докара изгонване от терена във вероятно последния му мача в Турнира на богатите. 

Легендарният 40-годишен вратар се надяваше да приключи кариерата си с единствения голям трофей, който му убягва през всичките тези години. Но историята на Буфон няма да завърши с щастлив край.

По-рано през сезона италианският страж заяви, че ще продължи да се състезава, само ако "бианконерите" спечелят най-престижния клубен турнир. Те отпаднаха, което означава, че краят на великата кариера на Джиджи е съвсем близо.

Но Буфон далеч не е единственият велик футболист, който не успява да триумфира в Шампионската лига. Всъщност, списъкът е толкова дълъг, че можем да си направим цял идеален отбор.

ВРАТАР:

Джанлуиджи Буфон

По всичко изглежда, че мачът на "Бернабеу", който бе под номер 117 в турнира за стража на "Ювентус", ще бъде и негов последен в Шампионската лига. Той преследва най-ценния клубен трофей в Европа повече от две десетилетия.

Буфон дебютира в надпреварата с екипа на "Парма" срещу "Спарта" Прага през далечния 17 септември 1997 г. Участва в три финала с "Ювентус" - през 2003 г. дузпи дават титлата на "Милан" на "Олд Трафорд", през 2015 г. торинският колос губи с 1:3 от "Барселона" в Берлин.

А най-пресният спомен е от преди 11 месеца, когато италианският тим допусна поражение с 1:4 от "Реал" Мадрид в Кардиф.

ЗАЩИТНИЦИ:

Лилиан Тюрам

Още една от фигурите на "Ювентус" от тъжния финал срещу "росонерите" през 2003 г. Френският десен защитник дава всичко от себе си в 120-те минути срещу "Милан", но съотборниците му Давид Трезеге, Марсело Салайета и Паоло Монтеро пропускат дузпи. Накрая остава само разочарованието.

Също като Буфон, той е част от тима на "Парма", който триумфира с Купата на УЕФА през 1999 г.

Фабио Канаваро

Италианският защитник носеше цветовете на част от най-добрите отбори в Европа - "Парма", "Интер", "Ювентус", "Реал" Мадрид. Въпреки това, така и не докосна трофея в Шампионската лига.

Нещо повече - Канаваро никога не стига до финал. Най-близкият му контакт с купата е полуфиналът през сезон 2002/03, когат "нерадзурите" отпадат от големия си съперник "Милан".

И бившият капитан на италианския национален отбор бе част от феноменалния отбор на "Парма", който спечели Купата на УЕФА през 1999 г.

Лотар Матеус

Няколко секунди разделят германеца от триумф с отбора на "Байерн" Мюнхен през 1999 г.

Заменен в 80-ата минута при резултат 1:0 в полза на баварците, капитанът Матеус е принуден да изгледа от скамейката двата гола в добавеното време на Теди Шерингам и Оле Гунар Солскяер.

Веднага след получаването на медала, Матеус го сваля. За втори път преживява една и съща болка. Във финала за Европейската купа през 1987 година "Порто" бележи два късни гола и попарва мечтите на "Байерн" Мюнхен.

Германският гранд редовно прескача груповата фаза на надпреварата, но докато спечели турнира през 2001 г., Лотар Матеус вече е окачил бутонките.

Джорджо Киелини

Часовникът отброява последните си минути за още един от стълбовете на "Ювентус". Железният защитник Киелини вече е на 33, но трофеят продължава да му се изплъзва.

Италианецът пропусна финала през 2015 г. срещу "Барселона" заради контузия и бе безпомощен в двубоя с "Реал" Мадрид в Кардиф.

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ:

Патрик Виейра

Безспорният френски лидер има общо 76 мача в надпреварата с екипите на "Арсенал", "Ювентус" и "Интер". Ключов играч на "Непобедимите" на Арсен Венгер, той напуска "Хайбъри" в посока Италия година преди финала на "артилеристите" през 2006 г.

Може би с Виейра, който да командва в средата на терена, "Арсенал" щеше да удържи "Барселона" и да грабне трофея...

Французинът си тръгва от "Интер" заради оферта от "Манчестър Сити" точно по средата на шампионската кампания на "черно-сините" през сезон 2009/10. Затова и не получава медал.

Михаел Балак

93 мача и 2 финала в Шампионската лига, но без златен медал. Това е равносметката на германеца Михаел Балак.

Полузащитникът е с основна заслуга за класирането на "Байер" Леверкузен за финала през 2002 г., който "аспирините" губят от "Реал" Мадрид с 1:2 след феноменално воле на Зинедин Зидан.

Като играч на "Челси" шест години по-късно, отново крах. Джон Тери и Никола Анелка пропускат дузпи срещу "Манчестър Юнайтед" в Москва и връчват трофея на "червените дяволи".

Павел Недвед

Вероятно "Ювентус" можеше и да спечели Шампионската лига през 2003 г., ако гениалният Павел Недвед не бе получил червен картон в полуфинала с Кралския клуб.

Това си остана и най-близкия контакт на чеха с трофея, въпреки общо 79-те му мача с екипите на "Спарта" Прага, "Лацио" и "Ювентус".

НАПАДАТЕЛИ:

Ернан Креспо

В богатата си визитка Креспо има мачове за "Парма", "Лацио", "Интер", "Челси" и "Милан". Той играе под наем при "росонерите" по време на финала в турнира през 2005 г., когато светът стана свидетел на "Чудото от Истанбул" и невероятния подвиг на "Ливърпул" на Рафа Бенитес.

Креспо вкара два от трите гола във вратата на мърсисайдци през първото полувреме, само за да види като Стивън Джерард и компания заличават пасива през вторите 45 минути и триумфират след спиращи дъха дузпи.

Златан Ибрахимович

Може би най-известният играч в историята на Шампионската лига, който не печели надпреварата. Шведът държи нежелания рекорд за най-много мачове - 209, без титла в Турнира на богатите.

Участва сред най-добрите в Европа с екипите на "Аякс", "Ювентус", "Интер", "Барселона", ПСЖ и "Манчестър Юнайтед".

Вече на 36 и подвизаващ се в редиците на "ЛА Галакси", по всичко изглежда, че не му е писано да вдигне най-желания трофей.

Той си тръгна от "Интер" в посока Каталуния сезонът преди Жозе Моуриньо да изведе миланския гранд до титлата през 2010 г. На полуфиналите "нерадзурите" елиминират именно "Барселона".

На следващата година Златан подписва с "Милан", а "лос кулес" печели Шампионската лига. Какъв късмет само!

Роналдо

Бразилската звезда печели световната титла два пъти, но успехът в Шампионската лига явно не е за него.

Феноменът защитава цветовете на "Интер" и "Реал" Мадрид, но не успява да стигне до финал.

През 2003 г. вкарва хеттрик при победата на Кралския клуб над "Манчестър Юнайтед" на 1/4-финалите, но се налага по-късно да преживее и загубата от "Ювентус".

На резервната скамейка

Денис Бергкамп печели Купата на УЕФА два пъти, но напуска "Аякс" заради "Интер" преди холандския триумф в най-силния турнир през 1995 г. Също така остана неизползвана резерва при загубата на "Арсенал" от "Барселона" през 2006 г.

Сеск Фабрегас има над 100 появи по европейските терени, но без титла. Той бе част от състава на Венгер, който загуби от каталунците през 2006 г. и се присъедини към "Барса" малко след успеха на тима през 2011 г.

Франческо Тоти - принцът на Рим. Футболистът, който никога не изневери на любимия си "Рома". Има 57 мача в турнира, но нищо повече от топ 8 с "римските вълци".

Холандският защитник Филип Коку е трикратен полуфиналист - два пъти с "Барселона" и веднъж с ПСВ.

Сънародникът му Рууд ван Нистелрой има на сметката си впечатляващите 56 гола в 73 мача (с екипите на ПСВ, "Манчестър Юнайтед" и "Реал" Мадрид) на ниво Шампионска лига, но не прескача фазата на 1/4-финалите.

ТРЕНЬОР:

Арсен Венгер

За 19-те си сезона в Шампионската лига като мениджър на "Арсенал", френският специалист така и не успява да извърви целия път.

Той бе на само 14 минути от трофея през 2006 г., но головете на Самуел Ето'о и Жулиано Белети откраднаха шоуто и сложиха трофея в ръцете на "Барселона".

Оттогава "Арсенал" не може да стигне до големия финал.