на живо

Веселин Топалов загуби от Хикару Накамура на турнира на претендентите за световната титла

Надпреварата се провежда в Москва

БГНЕС

Българският гросмайстор Веселин Топалов загуби от Хикару Накамура (САЩ) в партия от 13-ия и предпоследен кръг на турнира на претендентите за световната титла по шахмат за мъже в Москва. Бившият световен шампион Веселин Топалов, който игра с белите фигури, бе принуден да се предаде на 40-ия ход на американския гросмайстор Хикару Накамура.
Веселин Топалов след 13 кръга е на последното, 8-мо място във временното класиране с актив от 4 точки (8 ремита и 5 загуби) и ще завърши на последното място независимо от резултатите в последния кръг на турнира на претендентите в Москва.

Утре в партия от последния 14-ти кръг Веселин Топалов ще играе с черните фигури фигури срещу Аниш Гири (Холандия).

Наградният фонд на турнира на претендентите е 420 000 евро, като победителят ще получи 95 000 евро, вторият - 88 000 евро, третият - 75 000 евро.

Турнирът на претендентите ще се проведе в 14 кръга /всеки срещу всеки по две партии с разменен цвят на фигурите/, като партиите ще се играят от 11 до 28 март, а при необходимост ще се играят плейофи на 29 март.

Победителят в турнира на претендентите ще получи правото да играе мач със сегашния световен шампион Магнус Карлсен (Норвегия), който ще се състои от 11 до 30 ноември тази година в Ню Йорк и ще бъде с награден фонд около 1 милион щатски долара.

В турнира на претендентите в Москва участват 8 супергросмайстори:

Веселин Топалов (България), Вишванатан Ананд (Индия), Сергей Карякин (Русия), Пьотър Свидлер (Русия), Хикару Накамура (САЩ), Фабиано Каруана (САЩ), Аниш Гири (Холандия), Левон Аронян (Армения).

Тагове:

шахмат