на живо

Кой, кого и как прецака (ВИДЕО И СНИМКИ)

Традиция и история на мръсните номера във футбола

Getty Images

След вчерашната победа на Ботев /Пловдив/ срещу ЦСКА с 2:0,  в последния кръг от редовния сезон на "А" група, която изхвърли Левски от класирането в първата шестица, продължават дискусиите за уговорки и манипулирани мачове. Историята на футбола обаче показва безброй такива недоказани съмнителни резултати, а част от тях можем да си припомним сега.

Локомотив София шампион

Локомотив (София) спечели последната си шампионска титла през 1978 г. след драматични двубои на финалната права. В последния кръг “червено-черните” играят с Левски на… стадион “Народна армия”, а ЦСКА среща Славия на Националния стадион. Локо и “армейците” се борят люто за златните медали. На “железничарите” им е необходимо само равенство срещу Левски, докато ЦСКА трябва да победи “белите” и да очаква помощ от вечния си съперник. В крайна сметка Локомотив и Левски завършват 3:3, “червените” печелят с 4:0 и титлата е в прегръдките на тима от столичния квартал “Надежда”.

Левски прави Берое шампион за сметка на Тракия Пловдив (сега Ботев Пловдив)

През 1986 г. Берое достига своя връх ставайки шампион на България. През същия сезон отборът на "зелено-белите" губи с разгромното 1:8 от останалия на второ място отбор на Тракия Пловдив. По този начин Берое поставя антирекорд, като шампиона на България с най-голяма загуба в рамките на същото първенство.

Решаващите мачове за титлата са последните два! В тях Берое се нуждае минимум от равен срещу Витоша (днес „Левски“) и задължителна победа срещу Славия у дома. На 5 април Берое излиза срещу Витоша в София. Няколко хиляди са феновете от Стара Загора, които въпреки трудностите тогава, се добират до „Герена“. Берое побеждава с 3:2. Години след това Наско Сираков, каза: „Нямаше какво да спечелим, затова играхме донякъде и за Берое. БФС подпираше Тракия, а това беше ужасно. Все пак „зелените“ се представиха достойно в София и затова победиха“.

Титла за купа

На 22 май 1999 година кръг преди края на първенството ЦСКА е домакин на Литекс и при победа на "червените", шампион ще бъде Левски. Срещата на стадион „Българска армия” завършва 3:2 за "оранжевите", с което завършват с 2 точки пред Левски. Само 4 дни по-късно във финала за Купата на България ЦСКА побеждава Литекс с 1:0.

Сезон 2012/2013

2 кръга преди края на първенството на България, отборите на Локомотив /София/ и Ботев /Враца/ са в битка за последното място даващо право на участие и през следващият сезон в А група. Отборът от Враца има 2 точки повече от столичани и по-лесни двубои: домакин на Монтана и гост на Черно море, в същото време „железничарите” гостуват на Литекс и са домакини на ЦСКА. Врачани печелят домакинската среща с 3:1, а в последният кръг завършват 1:1 като гости на "моряците". В същото време Локомотив записва две победи с по 2:1. По този начин „червено-черните” остават в елита за сметка на Ботев Враца.

Световно първенство Испания 1982

През 1982 година Германия започва участието си в груповата фаза със сензационна загуба от Алжир. По нататък събитията се развиват така, че в последния мач на немците срещу Австрия е необходима минимална победа с 1:0. Така напред се класират и двата отбора поради по-добрата си голова разлика от Алжир. В този мач Германия рано вкарва гол, след което двата тима търпят освиркванията на феновете, защото си подават топката в своята половина с явно нежелание да рискуват каквито и да е атаки. Този мач влиза в историята като „позорът от Хихон”, а жалбата на Алжир е отхвърлена от ФИФА. В другата среща "пустините лисици" побеждават Чили с 3:2.

Евро 2004

Преди последните срещи в групата Швеция и Дания са с по 4 точки, а Италия е с две. „Скуадра Адзура” се нуждае от задължителна победа ,а в същото време другата среща да излъчи победител. В крайна сметка Италия побеждава България с 2:1, а Швеция и Дания завършват 2:2 и прецакана е Италия.

Висша лига на Англия сезон 2009/2010  

Челси и Манчестър Юнайтед са в битка за титлата и кръг преди края на първенството разликата между двата отбора е само една точка. В 37-ият кръг Ливърпул е домакин на Челси, а Юнайтед е гост на Съндерланд. При победа за „мърсисайдци” , шампиони щяха да са „червените дяволи”, които спечелиха своята среща с 1:0. В крайна сметка лондончани побеждават с 2:0, като резултата в срещата откри Дидие Дрогба в 33-та минута след "асистенция" на Стивън Джерард.