на живо

Виктор Кашай: Кабаков може да свири на световното първенство

Шефът на съдиите направи анализ на работата им

България може да изпрати съдия на световното първенство в Катар през ноември, а с най-голям шанс да бъде избран е Георги Кабаков. Това заяви шефът на съдиите Виктор Кашай, който говори преди VAR семинар в базата на Българския футболен съюз (БФС). Унгарецът направи и анализ на работата на родните рефери.

"Оптимист съм, че ще имаме рефер в Катар. Това обаче е огромно първенство. Три пъти съм минавал през квалификациите. Можем да се надяваме за Георги Кабаков. Той е в състезанието, което е гордост. Само 20 рефери влизат. Има много страни, които нямат нито един кандидат. Оптимист съм, но и реалист. Млад е, има перспективи. Не може да се мери с някои по-опитни съдии като Джунейт Чакър с много мачове в Шампионската лига.", заяви Кашай.

"Тук съм от два месеца. Поради тази причина все още не съм добил цялостната картина за качествата на съдиите. Работим всяка седмица, наблюдавам ги постоянно и си изграждам мнение. Има грешки с VAR, но не е по-различно от в други държави. Ако гледате мачове всяка седмица, винаги има спорни ситуации. В България имаме VAR във всички мачове едва от този сезон. За системата трябва практика. Затова сме тук и организирахме този семинар."

"Най-големите проблеми на съдиите в България са червените картони и дузпите. Така е и на аматьорско ниво и в другите страни. Във футбола дузпата и червените картони са най-важни. Дузпите са най-големият проблем. Трудно се идентифицират понякога, затова имаме VAR.", коментира унгарецът.