на живо

Виктория Томова на крачка от основната схема в Мелбърн

Тенисистката се класира за решителния трети кръг на квалификациите

Българската тенисистка Виктория Томова се класира за третия решителен кръг на квалификациите на Откритото първенство на Австралия, след като победи японката Хироко Кувата със 7:5, 6:3.

21-годишната софиянка пропиля аванс от 3:1, но след това реализира нов пробив в 12-ия гейм, за да вземе първия сет. Във втората част Томова изоставаше с брейк за 1:2, но веднага изравни, след което отново спечели подаването на съперничката си. Тя задържа аванса си и се поздрави с крайната победа.

С успеха българката си заработи 25 хил. австралийски долара и 30 точки за световната ранглиста, в която заема 155-ото място в момента.

В решителния сблъсък за влизане в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем Томова ще срещне друга японка - Ери Ходзуми. Ходзуми е 219-а в световната ранглиста, а двете не са играли една срешу друга досега.

Други двама българи ще стартират направо от първия кръг на започващия в понеделник турнир.

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще срещне представителя на домакините Кристофър О'Конъл, а първата ни ракета при жените - Цветана Пиронкова, ще се изправи срещу 3-ата в света Ангешка Радванска.