на живо

Високоскоростен уикенд на Долна Митрополия

Пистари на две и четири гуми в гореща битка за титлите

През уикенда на трасето в Долна Митрополия ще властват пистарите на две и четири гуми. Съвместният кръг е на БФМотоциклетизъм и е валиден за балканския и републикански шампионат, и на БФАвтомобилен спорт – за републиканската надпревара на затворен маршрут.

Заявени за участие са 92 мотоциклетисти от 6 държави и 20 автомобилисти. Сезон 2016 е най-дългият през последните години за мото-пилотите на писта. Състезанието в Плевен ще е осми балкански кръг и ще събере представители на 6 страни.

В клас SP125 Милен Георгиев вече си осигури балканската титла с аванс от 35 точки пред Жулиета ленкова, която пропусна юлския старт в Гърция поради технически причини. Двамата обаче са с равен брой точки за националния шампионат и това запазва интригата за Плевен. Трети и в двата шампионата е Здравко Маринов.

В клас SS600cc основен претендент и за двете корони е Йонел Паскота от Румъния. Бойко Божинов изостава на 23 пункта от него, а в републиканското все още има интрига. Там двамата са разделени само от 1 точка. Силна конкуренция ще има и за бронза, за който спорят Александър Георгиев и Пламен Петров.

В клас SB1000cc вече е коронясан с балканската титла и води с 33 точки пред Мартин Чой в републиканския шампионат. Чой пропусна няколко балкански състезания, които съвпадаха с кръгове от Световния шампионат по издържливост и от Алпе Адрия. Затова предстоящото състезание на Долна Митрополия ще е първото за българския ас, който наскоро спечели вице-титлата на Европа в класа.

Във Formula 600 Красимир Михайлов вече официално е балкански шампион, както и първенец на България. Сред по-големите кубатури с титлата е Атанас Нейчев, след три победи, три втори и едно четвърто място в досегашните стартове.

Доста по-оспорвано ще е на трасето, когато на него излязат автомобилистите, които ще ползват конфигурацията на трасето за моторите. Това ще е петият кръг на пистарите, след „Дракон”, Велико Търново, Русе и Стара Загора. По дългата 3300 м писта най-многобройно ще е в група Спорт. За плевенския старт съдиите отново са обединили група Туринг и група Макси.

В събота тренировките са от 9:45 до 17:45 ч., а състезателният ден започва в 10:40 ч. с официално откриване на проявата. Първи на трасето ще забръмчат скутерите, следвани от SP125, F600 и първите маншове на серия Спорт и обединената Туринг и Макси. В 14:10 ч. е състезанието на F1000, следвана от SSP/SBK, а вторите маншове на автомобилистите стартират от 15:35 ч. Награждаването на победителите е в 16:45 ч.