на живо

Владимир Дубов ще се бори за бронз в Рио

Българинът загуби от световния шампион Владимир Хинчегашвили

Българският състезател в свободния стил борба до 57 кг Владимир Дубов загуби от сребърния медалист от Лондон 2012 и лидер в световната ранглиста Владимир Хинчегашвили (Грузия) с 4:8 в полуфинал на олимпийските игри в Рио. 

Дубов поведе в резултата още в началото на срещата, но впоследствие допусна обрат. Българският представител ще участва в мач за бронзовия медал срещу Нурислам Санаев от Казахстан или Хаджи Алиев от Азербайджан след 23 ч. тази вечер 

Снимка: Getty Images
Преди полуфиналния си сблъсък с Хинчегашвили, на четвъртфинал Дубов победи румънеца Иван Гуйдя с технически туш 10:0, а преди това на осминафинал надви американеца Даниел Денис с технически туш и 11:0. 

Владимир Дубов е роден на 20 февруари 1988 г. в украинското село Дмитровска, област Одеса. 

По време на турското робство редица българи от старозагорското село Полски Градец бягат там с позволението на руската императрица Екатерина Втора. Сред тях е родът на бащата на Дубов. Майка му е българка, родом от Полски Градец, където заживяват двамата след сватбата. Владимир обаче остава в Украйна. Още от малък се запалва по борбата благодарение на схватките, които се организират в селото.

Дубов влиза за първи път в залата преди 16 години в Украйна, когато е на 12. На 16 се мести в спортно училище в Киев, а у нас се озовава по съвет на първия си треньор Николай Стоянов през 2009 г. Година по-късно вече официално е български гражданин.

Връх в кариерата му досега бе сребърното отличие в кат. до 60 кг от световното в Будапеща през 2013 г. Същата година става и европейски вицешампион от първенството в Тбилиси. 2015-та бе много силна за него като отново се нареди сред медалистите на голямата сцена – бронз при 61-киломграмовите от световното в Лас Вегас.

Възпитаник на Националната спортна академия „Васил Левски” и състезател на „Славия”. Негов личен треньор в клуба е Стоян Петков. Има по-големи от него брат и сестра, които живеят в Санкт Петербург.