на живо

Владимир Путин за допинг скандала: Няма политически контекст (ВИДЕО)

"Мелдоният не влияе на спортните резултати", заяви държавният глава

Президентът на Русия Владимир Путин взе отношение по допинг скандала с веществото мелдоний.

Препаратът влезе в забранения списък на Световната антидопингова агенция в началото на годината. За мелдоний заговори първа Мария Шарапова, която обяви, че веществото е намерено в нейна проба. В последствие доста спортисти, предимно от Русия и Източна Европа, бяха уличени в неговата употреба. Сред тях е и българската лекоатлетка Габриела Петрова.

В традиционния си пряк ефир с хората в Русия, Владимир Путин не пропусна да коментира темата, като заяви, че не вижда политически контекст в скандала.

"Това вещество никога не е било допинг. То със сигурност не влияе на спортните резултати. Мелдоният подържа сърдечният мускул в добра форма по време на големи натоварвания. От антидопинговата агенция просто решиха да го включат в забранения списък. Не мисля, че в допинг скандалите има политически контекст. Видимо е от факта, че Световната антидопингова агенция промени своята позиция за веществото."

Вчера Световната антидопингова агенция обяви, че вичси проби, взети преди март 2016 г., в които се съдържа не повече от 1 микрограм, се считат за отрицателни.

"Трябва да подобрим сътрудничеството си с международните организации, за да може да реагираме на техните искания навреме. Естествено, трябва да обръщаме внимание и на здравословното състояние на нашите атлети. Феърплеят съществува, за да могат феновете да се наслаждават на спортове, в които има честна конкуренция.

Със сигурност ще се стремим решенията на централата да бъдат справедливи. Министерството на спорта в Русия и нашите спортни организации си сътрудничат с добри адвокати с международна практика, които разглеждат всички аспекти на проблемите с допинга”, разясни Владимир Путин.