на живо

Войната за "лъвчетата" започва днес

Възпитаниците на Ангел Стойков ще излязат за първия си мач от европейското първенство в Грузия

uefa.com

Футболният отбор България на европейско първенство звучи почти илюзорно в последните години, но ето, че това е факт! Направиха го младите, смели, жадни и гладни за победи момчета на Ангел Стойков от тима до 19 години. 

Младите "лъвове" минаха през всичко в квалификациите за първенството. Първо в Сливен победиха Португалия (1:0) и Дания (3:1) и записаха загуба от Беларус (0:1). Това обаче им беше достатъчно за участие във втората фаза на квалификациите.

"Лъвчетата" набързо направиха 1:1 с Израел, а след това се разправиха с актуалните европейски шампиони Франция (2:1), при това пред тяхна публика и с Босна и Херцеговина (3:1). Това беше достатъчно, за да могат момчетата на Ангел Стойков да се отдадат на заслужена радост и да мислят за Грузия!

Талантите, на които треньорът залага са родени през 1998 и 1999 г. и вече са играли на едно голямо първенство - европейското до 17, което се проведе през 2015 г. в България и нашият тим се класира по право. 

Успешното представяне в квалификациите обаче натрупа активи в самочувствието на националите, които попаднаха в една от най-силните групи на финалите в Грузия. Техни съперници ще бъдат Англия, Германия и Холандия - школи с доказано силни традиции в европейския футбол.

Ангел Стойков залага на същия състав, който изработи класирането. В него личат имената на футболисти, които вече са титуляри в мъжките тимове на своите клубни отбори - близнаците Петко и Андреа Христови ("Славия"), Ивайло Найденов ("Левски"), Калоян Кръстев ("Славия"). В отбора изобилства и от таланти, за които тепърва ще говорим.

Стойков, който е предпазлив в изказванията си преди мачовете, няма да може да разчита на контузения Асен Чандъров ("Септември"), който лекува контузия. 

За първия мач срещу Англия той няма да може да използва и двамата си капитани - вратаря Даниел Наумов ("Лудогорец") и сочения са един от най-големите таланти на цялото първенство Георги Русев ("Елче").

Българските футболисти са наясно, че вече спечелиха уважение. Остава сега да запишат и първи точки и голове на такъв голям форум за националния отбор. Първият опит ще е срещу Англия днес (3 юйли) от 16:30 ч.