на живо

Волейбол на река за загрявка за европейското

В Словения организират подобна среща за първи път

CEV

Нещо различно и невиждано до този момент в света на волейбола, предстои идната седмица в словенската столица Любляна. Федерацията по волейбол ще организира първи международен волейболен мач на… река. Инициативата е част от промоцията на предстоящото европейско първенство от 12 до 29 септември. За първи път шампионата ще се проведе в повече от 2 страни, както бе през 2015 година в Италия и България. Сега, цели 4 държави - Франция, Белгия, Холандия и Словения, ще са домакини на мачовете, които ще определят първенеца на Стария континент.

На 22 август жителите на почти 300-хилядния град Любляна ще станат свидетели на забележително събитие. Феновете ще имат възможност да наблюдават двубой между световни звезди, който ще се проведе на плаващо игрище в средата на река Любляница. Повърхността му ще бъде заобиколена от светещи линии, които ще очертаят игралното поле. Организаторите отбелязват, че проектирането и изпълнението на терена е било трудоемко, тъй като е единствен по рода си.

В мача на посланиците на Евроволей 2019 ще се съревновават бившите звезди Бас ван де Гор от Холандия, Гийом Самика от Франция, Франк Депестел от Белгия и Томи Шмук от Словения.

Двубоят ще бъде последван от игра между официалните партньори на първенството, а в края на вечерта някои от най-добрите местни състезатели по плажен волейбол ще покажат умения на терена. 

Снимка: CEV

На Европейското първенство България е в група „А“ във Франция, заедно с отборите на домакина Франция, Италия, Португалия, Гърция и Румъния. Регламентът предвижда в груповата фаза да се играе всеки срещу всеки. Първите четири от всеки поток продължават в следващата фаза. Там вече се играе на директни елиминации. Съперници на отборите от група А са тези от група С. Така, ако нашите волейболисти се класират за втората фаза ще играят с някои от отборите, които са в предварителна група С (Словения, Русия, Финландия, Турция, Македония и Беларус).