на живо

Волейболистките на "Марица" ще се борят за осма поредна титла

Пловдивчанки се класираха за финала след успех с 3:0 над ДКС Варна

"Марица" Пловдив се класира за финала в Национална волейболна лига (жени), където ще се бори за осмата си поредна шампионска титла на България срещу победителя от полуфиналната серия между отборите на "Казанлък Волей" и ЦСКА.

В своя полуфинал срещу ДКС Варна "жълто-сините" спечелиха категорично и втория си мач, а с това и серията с 2-0 победи. Тази вечер, в зала "Сила", момичетата на Борислав Крачанов надиграха тези на Стоян Гунчев с 3:0 (25:20, 25:17, 25:16) след час и 5 минути игра.

Още в началото на първия гейм пловдивчанки успяха да дръпнат в резултата с 9:3 след отлична серия от сервиси на Дима Ушева, гарнирана с цели четири аса. Това обаче не отказа варненки и те на свой ред направиха серия от пет поредни точки, доближавайки се на само две в резултата. По-добрата игра на блокада позволи на "Марица" да остане начело и в крайна сметка с отличен пайп Силвана Чаушева затвори гейма при 25:20.

Шампионките щурмуваха втората част с мощно 7:0 при начални удари на Кристина Гунчева. Ушева продължи с отличните си изяви в този гейм със 100% успеваемост в нападение (5 от 5) и две блокади, а домакините продължиха да контролират положението на терена, стигайки до аванс от 13 точки.

Накрая дори малко се поотпуснаха и трудно достигнаха до геймбол, но с елегантно отиграване на Симона Димитрова приключиха частта при убедителното 25:17.

И третият гейм бе отрано лишен от интрига, след като "Марица" набързо поведе с 8:1. И отново отпускане в края на гейма спря пловдивчанки от още по-разгромен резултат. Все пак Боряна Ангелова отбеляза победното 25:16 с блокада и оформи успеха за "Марица".

Централната блокировачка на "Марица" Дима Ушева стана топреализатор на мача с 15 точки. Толкова отбеляза и бившата маричанка, сега диагонал на ДКС, Симона Николова. Силвана Чаушева завърши с 13, а Симона Димитрова с 12 точки за победителките.