на живо

Волейболните "лъвици" за малко да постигнат чудо

Момичетата на Иван Петков загубиха с 2:3 от САЩ в квалификациите за олимпийските игри

FIVB

Женският национален отбор по волейбол имаше реалната възможност да поднесе голямата изненада по време на квалификациите за олимпийските игри в Токио през 2020 г. "Лъвиците" предложиха страхотно игра, но все пак загубиха от домакина на турнира САЩ с 2:3 (25:21, 18:25, 25:21, 20:25, 10:15).

През 3000 зрители в Шрийвпорт, момичетата на селекционера Иван Петков започнаха мача силно, окрилени от предходната победа срещу Аржентина. В началото на първия гейм те натрупаха предимство, но американките успяха да ги догонят и дори да изравнят. Все пак частта отиде в актива на "лъвиците". Те стартираха силно и втория гейм, но не успяха да задържат предимството си и се стигна до изравняване 1:1.

Третият гейм беше най-равностоен, а водачът в резултата постоянно се менеше. В края на частта родните волейболистки все пак поведоха убедително. Четвъртата част протече изяло под доминацията на домакините. Така мачът навлезе в тайбрек. Двата отбора бяха равностойни до 6:6, след което американките поведоха и не допуснаха изненада до края.

Снимка: FIVB

Най-резултатна за българките беше отново Елица Василева с 24 точки. Мирослава Паскова добави 21.

В класирането САЩ води с 2 победи в 2 мача. "Лъвиците" са втори с 4 точки. Тази нощ предстои последният мач на момичетата на Иван Петков - срещу Казахстан. 

За олимпийските игри в Токио през 2020 г. се класира само тимът на първо място. Вторият ще има право да изиграе още една квалификация в началото на следващата година.