на живо

Вратар по неволя и шампионка по природа

Николета Маданска представи в "Тази неделя" вдъхновяващи истории от света на спорта

Вратар по неволя и шампионка по природа

"Вратар по спешност". Това е хокейната приказка на 42-годишния Дейвид Eйрс - шофьор на машина, с която се полира леда в залата за хокей.

Като малък Дейвид тренира хокей, но стига само до аматьорското ниво, а преди 15 години претърпява и трансплантация на бъбрек. Мечтата му да бъде професионалист се сбъдна най-неочаквано. По време на мач на "Торонто Мейпъл Лийфс", докато си седи на трибуните, се налага Ейрс да излезе на леда.

Като "вратар по спешност", Дейвид е готов да влезе в игра, ако и двамата вратари на единия отбор (дори да става въпрос за гостите) се контузят, което се случва изключително рядко. Така Ейрс прави своя дебют в НХЛ срещу отбора на сърцето си. Под фланелката на "Каролина" обаче се крие тениската му на "Торонто". Ейрс е притеснен, но се отличава с няколко добри спасявания и се превръща в герой за "Каролина Хюрикейнс".

Хокеистите на "Каролина" му устройват невероятен купон в съблекалнята, а клубът му дава премия.

Кристина Фьогел беше най-добрата в колоезденето на писта. Тя е двукратна олимпийска шампионка и 11 пъти световна шампионка. Тежък инцидент по време на тренировка през 2018 г. променя целия й живот. На колодрума в Котбус 27-годишната Фьогел се сблъсква челно с колега със скорост 60 км/ч. Гърбът ѝ е разделен при седмия гръбначен прешлен и тя започва борба за живот. Множеството операции не помагат и тя остава парализирана.

Фьогел обаче не се предава и днес е посланик на Световната федерация, коментира състезанията за официалния канал на организацията и обикаля Европа, за да участва в инициативи, свързани с колоезденето.

Позитивизмът й е необикновен. Тя носи огън в себе си и не спира да се предизвиква. Все още има моменти на слабост, в които се обажда на приятел, за да поплаче. Но тези дни стават все по-малко. А тя е все по-самостоятелна.

Дълго време се страхува да остане сама - не знае как да оцелее извън болничната стая, но с помощна на приятеля си, се справя.

Въпреки че няма да участва на олимпийските игри в Токио, тя ще осъществи мечтата си, дори и по по-различен начин, тъй като ще бъде част от екипа на ZDF като коментатор.

Снимка: Reuters

А как Роналдиньо стигна от върха на футболния свят до дълговете и фалшивия паспорт, вижте във видеото.

bTV призовава: останете си вкъщи!