на живо

Вратарят Димитър Митов пред bTV: Смятам, че съм роден победител!

Стражът на "Кеймбридж" впечатли срещу "Нюкасъл"

Вратарят Димитър Митов пред bTV: Смятам, че съм роден победител!

Всичко е в твоите ръце! Ти си последното препятствие на топката! Да си футболен вратар не е лесно. Да си такъв, че цялата футболна Англия да говори за теб - почти невъзможно. Е, можем да се похвалим, че има един българин, който накара огромната британска машина да спре за миг и да възкликне. 

Димитър Митов от третодивизионния "Кеймбридж" беше в основата на сензационната победа на неговия тим над новото милиардерско бижу "Нюкасъл" в третия кръг на турнира за Купата на Футболната асоциация в Англия. 

Той е роден в Монтана, но прекарва голяма част от детството си в Козлодуй. От малък е запален по футбола, а първите си стъпки прави в академия "Христо Стоичков", откъдето пък няколко месеца по-късно получава шанс да играе в юношеските първенства с "Чавдар" Етрополе.

"Футболът много ми помогна да се изградя като личност, като човек. Тази дисциплина, която футболът изисква, се пренася и в моя личен живот. Всичко, което правя, го правя за да победя, независимо дали играя на "Плейстейшън", дали играя в приятели дартс, тенис на маса, каквото и да било. Смятам, че съм роден победител и всичко, което правя в моя живот е да победя", казва той.

Как Димитър започва кариерата си в Англия?

На мач от европейските квалификации с националния отбор на България до 17 години той се представя впечатляващо и е забелязан от английски селекционери. Първоначално 15-годишният вратар е поканен на двуседмични проби в "Нотингам Форест", а после в "Чарлтън". Там още на четвъртия ден клубът му предлага да подпише юношески договор, след като навърши 16 години. Така, още преди пълнолетие, Димитър идва на Острова, за да преследва упорито своята футболна мечта.

"Футболът е на първо място, семейството е на второ място, защото аз съм се лишил от тази възможност да бъда с моето семейство, с моите приятели и съм тръгнал по този път, за да успея. Честно казано, не съжалявам. Наистина много ми липсва моето семейство, те знаят колко много ги обичам, аз знам те колко много ме обичат и сме намерили този перфектен баланс между мен и моето семейство. Те ме подкрепят и аз си върша моята работа тук, защото когато аз съм щастлив и те са щастливи", разсъждава той.

Димитър е убеден, че успехът не е плод само на късмет, но и на упорита работа, постоянство и възпитание.

"Никъде няма лесно. Аз говоря от моя личен опит - всичко, което имам, съм си го заслужил", казва той.

Митов със сигурност е смел! Как иначе бихте нарекли човек, който пристига в Англия почти без да знае езика.? И е само на 16!

"Знаех да кажа "Здравей", "Как си?", но да проведа разговор просто беше невъзможно. Първите два-три месеца ми беше много трудно. Сигурно най-трудните ми години, когато съм в Англия. Не помогна и това, че живеех с ирландци, което е още по-трудно. Но когато следваш мечтите си, когато си готов да дадеш всичко от себе си, и да преследваш тази тръпка, която имаш от малък, ще го преодолееш. много ми помогна това, че покрай мен няма хора, които да говорят моя език и ме принудиха да науча английски език и ми отне година до две", спомня си той.

Въпреки успеха отпреди няколко дни, Димитър не спира да иска още и още!

"Всеки един ден мечтая, защото мечтите са безплатни все пак. И моята мечта е да играя във Висшата лига, в "Манчестър Юнайтед". Дори да е малък шансът, аз ще продължавам да го гоня всеки изминал ден. Наистина някой хора ще кажат, че това е невъзможно, но няма невъзможно неща и съм сигурен, че дори и да не стигна до "Манчестър Юнайтед", един ден, като свърши моята футболна кариера, ще погледна назад в годините и ще съм горд със себе си", казва той