на живо

"Всяко тяло има сърце", заявяват параолимпийците днес

Повече от 4 000 атлети ще участват в церемонията по откриването на игрите в Рио

Getty Images

Огънят на параолимпийските игри ще бъде запален тази нощ за 15-ти път в историята на форума. Най-чаканото състезания за атлетите с увреждания по традиция се случва месец след олимпийските игри в града домакин.

Тази година Рио де Жанейро има честта да приеме церемонията по откриването на игрите, като за втори път през 2016 г. зрителите на легендарния стадион "Маракана" ще станат свидетели на истинско шоу.

Над 4 000 атлети с увреждания от повече от 160 страни ще отпразнуват старта на състезанията с пищна церемония. България ще бъде представена от 7 спортисти.

Снимка: Getty Images

За отличното провеждане на шоуто ще се грижат 5 000 професионални хореографи и артисти, както и 2 000 доброволци, пристигнали в Бразилия от различни краища на света.

Церемонията е плод на професионалните усилия и въображението на трима човека - дизайнера Фред Джели, сценариста Марсело Рубенс Паива и артиста Вик Муниз. Всеки един от тях обещава, че зрелището ще бъде впечатляващо и "ще предаде неизчерпаемата енергия на атлетите".

Снимка: Getty Images

Очаква се церемонията да бъде един от най-големите примери за толерантност и уважение днес, а за това подсказа и темата на шоуто: "Всяко тяло има сърце". Един от основните действащи лица пък ще бъде Ибрахим Ал Хюсейн - сирийски бежанец, който ще се състезава под неутрален флаг.

"Очаквайте неочакваното", заявява Паива и подсказва, че с останалите организатори са заложили на куп щури идеи. Една от тях вече беше разкрита. Състезателката по сноуборд Ейми Парди, която е бронзова медалистка от параолимпийскити игри в Сочи през 2014 г., ще се впусне в горещите ритми на самбата на "Маракана".

Снимка: Getty Images

При представянето си всяка делегация ще носи освен знамето и част от скулптура, но каква точно изненада е предвидил Вик Муниз за зрителите, ще стане ясно след 00:15 ч. тази нощ.

Най-очакваното събитие със сигурност е запалването на олимпийския огън, който премина през пет региона в Бразилия и беше в ръцете на 500 факлоносци. Организаторите пазят в пълна тайна кой ще даде официалния старт на състезанията, но обещават за събитието да се говори дълго.