на живо

"За да спасим животи": Бекъм даде профила си в "Инстаграм" на украинска лекарка

Целта е Ирина да покаже от първо лице ужаса на войната

"За да спасим животи": Бекъм даде профила си в "Инстаграм" на украинска лекарка

Войната в Украйна е тема, която вълнува целия свят от почти месец. Нападенията на Русия на 24 февруари донесоха огромни промени не само в политическия свят, но засегнаха и спорта, а много от обичаните атлети не останаха безразлични. 

Като бившия капитан на националния отбор по футбол на Англия - Дейвид Бекъм. Той е един от най-харесваните спортисти в социалните мрежи с над 71,6 милиона последователи в "Инстаграм". 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by David Beckham (@davidbeckham)

За ден обаче те няма да следят как се развиват нещата с известното му семейство или с отбора му "Интер" Маями. Защото просто в света има по-важни неща! За да засили вниманието към войната в Украйна, Бекъм предостави профила си в социалните мрежи на Ирина. 

Тя е здравен работник в акушеро-гинекологична и детска клиника в Харков. През платформата, предоставена ѝ от Бекъм, Ирина показва един ден от работата си по време на война. 

Лекарката разказва как още в първия ден на нападението е трябвало бременните, родилките и малките деца да бъдат преместени в мазето. 

"За съжаление не може да вземем бебетата, които се намират в интензивното отделение, в мазето, защото те разчитат на животоспасяващо оборудване. Първите дни бяха най-трудни. Трябваше да се научим как да работим по време на бомбардировките", казва тя. 

Част от новородените и семействата им няма къде да се приберат, тъй като домовете им са разрушени от бомбите. В такива случаи те остават в мазето на болницата. 

Най-голяма подкрепа пък оказва благотворителната организация УНИЦЕФ, която вече е предоставила апаратура на клиниката.

"Кислородните генератори помагат за осигуряването на кислород за децата в мазето. Вероятно рискуваме живота си, но изобщо не мислим за това. Обичаме работата си", категорична е Ирина.

Бекъм е посланик на организацията от 2005 г. насам, а в началото на войната той и семейството му дариха 1 млн. долара за децата в Украйна.