на живо

Завещаната любов към спорта - от баща към син

Историята за Йоост и Джордан, които "никога няма да останат сами"

Getty Images

Това е история за един храбър баща, който оставя следа завинаги както на терена, така и в сърцето на сина си.

Йоост ван дер Вестхюйзе - лидер и капитан в състава на световните ръгби шампиони от 1995 г. - ЮАР. Играч, създал име в един от най-мъжките спортове. Записал близо 90 мача за родната си страна, играл на три световни първенства, излязъл в още купища битки с екипа на единствения си клубен тим - южноафриканският "Булс".

Преди шест години рядко заболяване на нервната система приковава този силен мъж за инвалидна количка. Той изпитва трудности дори да говори. Лекарите предричат, че Йоост ще живее не повече от две години, но той опровергава всякакви очаквания.

Ръгбистът се впуска в шестгодишна изключително трудна борба, като още в началото й основава фондация "J9", която подпомага на хора по света с неговото заболяване.

"Живеех със 100 км. в час. Правил съм много грешки. Сега осъзнавам какъв е смисълът на живота. Научих се, че приемаме много неща за даденост и само когато ги загубим се замисляме", споделя в интервю пред Би Би Си Йоост през 2013 г.

Снимка: Getty Images

На 20 февруари тази година легандарният южноафрикански ръгбист издъхва на 45-годишна възраст. Ден след смъртта му едно от двете му деца, малкият Джордан, написва писмо към баща си, което медиите в ЮАР разпространяват и което вероятно е способно да трогне целия свят.

"Скъпи татко,

Благодаря ти за всичко, но най-вече за това: "Бъди най-добрият, който можеш да бъдеш".

Ти си най-добрият ръгбист в света. Аз искам да стана най-добрият спортист като теб, защото ти ми каза, че трябва да работя здраво!

Винаги ще те обичам до Луната и обратно.

Татко, моля те, кажи на Бог, че "Ливърпул" трябва да победи...

Никога няма да останеш сам! (You Will Never Walk Alone е девизът на английския футболен гранд "Ливърпул")

Обичам те много,

Джордан."

Няколко месеца по-късно 13-годишното хлапе остава изненадано, получавайки отговор на писмото си. Любимият на Джордан "Ливърпул" му изпраща чак до Южна Африка специално послание. От клуба му подаряват и подписана фланелка от играчите на "мърсисайдци", а самото писмо е лично написано от мениджъра на тима Юрген Клоп.

То гласи:

"Скъпи Джордан,

Съжялявам, че ти пиша при такива тъжни обстоятелства. Сърдечни съболезнования за загубата на татко ти Йоост. От името на всички в клуба: Нашите мисли и подкрепа са с теб.

Знаем, че ти и татко ти сте големи фенове на "Ливърпул". Писмото, което ти му написа, значи много за нашия клуб. Сигурни сме, че имаш страхотни спомени от това как сте гледали заедно мачове на отбора.

Дано семейството ти е силно в тези тежки времена.

Никога няма да останеш сам.

Юрген."

 

a personalised letter to Jordan from Jurgen Klopp! Wow.....how amazing. Jordan is speechless!!! #liverpoolfc

A post shared by Amor Vittone (@amor.vittone) on

Усмивка грейва на лицето на Джордан. Той усеща подкрепата на един голям отбор към сина на един голям спортист. В погледа на детето се вижда гордост.

"Всеки ден може да ми бъде последен. Имал съм върхове и спадове в живота си. Вярвам обаче че има по-голяма мисия в живота ми", думи на Йоост ван дер Вестхюйзе от интервюто пред Би Би Си през 2013 г.

Йоост наистина е имал мисия в живота си и я е изпълнил прекрасно. Той е запалил искрата спортна любов в сърцето на Джордан, която едва ли скоро ще изгасне.

Завещание, което само един баща може да остави на сина си. Каквито и спадове и върхове да има в живота си, Джордан вече знае най-важното, че баща му винаги ще е там някъде до него и че "никога няма да остане сам".