на живо

Забраниха традицията новаците в бейзболната лига да се обличат като жени

Ритуалът е считан за унизителен и сексистки

Една от емблематичните традиции в бейзболната лига на САЩ - играчите на новите отбори в първенството да се обличат като жени, е на път да изчезне.

Забраната ѝ е част от новия колективен договор на бейзболистите с организацията. Тя се налага, тъй като на традицията се гледа като на унизителен и сексистки акт.

Играчите вече няма да се насърчават да се обличат като жени или да носят костюми, които "може да са обидни за личността на расова, полова, национална, възрастова, сексуална основа или по всякакъв друг признак".

През септември тази година отборът на "Ню Йорк Метс" публикува снимка, на която играчите бяха облечени като героините от бейзболния филм "Тяхната собствена лига". Това обаче ще е последната шегаджийска фотография в американския бейзбол.

 

#Mets Rookies surely in 'A League of Their Own' with these outfits. #RookieDressUp #ItsTradition #RockfordPeaches #RacineBelles #KitKeller #DottieHinson #ThorIsJimmyDugan

Снимка, публикувана от New York Mets (@mets) на

"Времената се промениха. Важно за нас беше да има действаща политика, която да защитава правото на играчите да се противопоставят на нивото на дисциплина и най-вече на налагането на дисциплина", разкри мотивите за забраната генералният съветник на бейзболния профсъюз Дейв Праути.

Вицепрезидентът на бейзболната лига Пол Мифсуд пък заяви, че правилото се налага заради социалните мрежи, "в които за съжаление се публикува всичко възможно".

Няма точни данни кога е стартирала традицията в САЩ, но доста от големите звезди в бейзбола са били фотографирани в костюми на принцеси на "Дисни", певици или балерини.

Част от играчите реагираха остро на забраната в социалните мрежи.

"Сериозно?! Аз трябваше да нося униформа на мажоретка, когато минавахме през границата с Канада. И го направих с гордост, защото бях част от шоуто", написа бившият бейзболист на "Бостън Ред Сокс" Кевин Юкилис.