на живо

„Червен“ герой съсипа „Лудогорец“ във Вилнюс

Шампионите нямат победа в Европа вече цели 11 месеца

„Лудогорец“ допусна шокираща загуба с 1:2 при гостуването си на „Жалгирис“ в първи мач от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Реваншът, в който залогът ще бъде всичко или нищо, е следващия вторник в Разград.

Треньорът на „орлите“ Георги Дерменджиев заложи на няколко изненади в титулярния състав. Най-голямата от тях бе отсъствието на капитана Светослав Дяков, Липсваха още Сисиньо и Клаудиу Кешеру. На върха на атаката действаше Джонатан Кафу, а отдясно - Джоди Лукоки.

Домакините започнаха агресивно и в 13-ата минута Шернас стреля с глава на сантиметри над гредата. В 18-ата обаче Абел Анисе овладя чудесен пас на Вандерсон и с премерен удар не остави шанс на Виткаускас – 0:1.

В 25-ата минута отново Шернас направи изумителен пропуск - подаване отляво го намери съвсем сам на празна врата, но докосването на нападателя бе катастрофално и невярващият вратар на „Лудогорец“ Ренан спокойно улови топката.

След почивката „Жалгирис“ се хвърли напред, а в игра влезе Серж Нюаджи - бивш футболист на ЦСКА, превърнал се в любимец на „червените“ фенове с победното си попадение срещу „Левски“ през 2012 г.

В средата на второто полувреме Лукоки и Марселиньо пропуснаха отлични шансове за втори гол, който окончателно щеше да предреши крайния изход на сблъсъка. Вместо това в 78-ата минута поредната грешка в центъра на отбраната позволи именно на Нюаджи да изравни. В 86-ата отново французинът от тогоански произход направи страхотен пробив и асистира на Куклис, чийто силен удар от дъгата на наказателното поле подпечата пълния обрат.  

В последните секунди дойде и единствената добра новина за българския отбор тази вечер - Шернас получи червен картон, което означава, че ще пропусне реванша. 

Така „Лудогорец“ не успя да сложи край на серията си без победа на европейската сцена. За последен път отборът сломи чешкия „Виктория“ Пилзен в плейофите на Шампионската лига - 2:0 на 17 август 2016 г. След това играчите на Георги Дерменджиев не успяха да спечелят в шестте си двубоя от груповата фаза на турнира, както и в двата мача срещу „Копенхаген“ от елиминациите на Лига Европа.