на живо

Жена ще води италианския национален отбор по футбол за първи път

Патриция Панико ще е треньор на юношите за две срещи

Getty Images

За първи път в историята на италианския национален отбор по футбол, жена ще бъде треньор на тима. Носителката на 9 титли на Италия и на 5 купи на страната бивша футболистка Патриция Панико ще ръководи юношите на "Скуадра адзура" до 16 години по време на двете контроли на отбора срещу Германия на 22 март и "Калдейро Терме" на 24 март. 

Панико работи в щаба на тима като помощник-треньор от година, веднага след като прекрати кариерата си. Бившата националка на Италия ще влезе в новата си роля заради ангажиментите на титулярния наставник Даниеле Дзорато към селекцията на страната до 19 години.

Снимка: Getty Images

"Нямах и си и представа, че Дзорато ще отсъства тези дни. Да стана първата жена, която води национален отбор на Италия, безспорно е приятно чувство. Надявам се моят случай да стане пример за останалите", коментира новото си назначение 42-годишната Панико. 

"Винаги нося спортни дрехи на тренировка, но след като ще вляза в нова роля, ще сменя и облеклото си с костюм. Дори мога да сложа и високи токчета", пошегува се италианката, която е отбелязала над 700 гола в богатата си кариера на терена.