на живо

„Златната двойка” на Великобритания

Колоездачите Лаура Трот и Джейсън Кени имат общо 10 олимпийски титли

Лаура Трот е състезателка в пистовото колоездене. Джейсън Кени – също. Те се сгодяват, седейки на дивана вкъщи, гледайки любимия си сериал.

Кени има на сметката си шест златни медала от три олимпийски игри, което е повече от Сър Стив Редгрейв и Сър Брадли Уигинс. Трот има четири златни отличия от две олимпиади, което е повече от всяка друга жена от Великобритания.

Ако двойката беше държава, след състезанията във вторник щеше да заема 13-о място в таблицата с класирането по медали, изпреварвайки Ямайка, Кения и Бразилия.

„Различията в техните характери е това, което ги обединява”, казва бащата на Лаура – Ейдриън.

„Джейсън е тих и леко срамежлив. Лаура говори много”.

Връзката между двамата започва по време на подготовката на британските колоездачи за олимпийските игри в Лондон 2012. А само след един месец Лаура и Джейсън официално ще станат семейство. И вече са отхвърлили оферта за отразяване на най-щастливия им миг на кориците на едно от светските списания в страната.

Те не са първата двойка със златни отличия. Тенисистите Щефи Граф и Андре Агаси имат олимпийски титли, но в различни години. Не са малко и другите атлети, като триатлонистите Ян Фродено и Ема Сноусил с победи от Пекин 2008, но нито един от тях не се доближава до постижението на Трот и Кени – 10 златни медала от летни игри.

В живота обаче успехът не идва лесно. Родена шест седмици преждевременно с колабирал бял дроб, Трот прекарва първите мигове от живота си в интензивното отделение. Като дете страда от астма, а първият й опит за каране на колело завършва със счупен крак .

Бащата на Лаура я определя като „човек, който може да съсипе печени картофи в микровълнова ".

"Винаги сме готвели с газ у дома и когато тя се премести в Британската академия по колоездене в Манчестър, уредите на ток били изненада за нея. Тя решила да сложи картофи във фурната и врътната копчето, което мислела, че е за газта. Вместо това включила грила. Пламнал огън и тя опушила целия си апартамент", добавя той.

Затова с домакинството вкъщи е натоварен Кени.

Когато се приберат в Англия влюбените ще продължат спокойния си живот. Ще излязат на разходката с домашните си любимци – кучетата Прингъл и Спроло. 

Славата не ги променя. Те напълно разбират през какво преминава другия. И как не биха могли? Двамата заедно превърнаха вилата си в Чесър във фабрика за медали.