на живо

„Лудогорец” излиза срещу „Базел” с героите от Пилзен

Хосе Луис Паломино и Игор Пластун в спор за титулярно място

Когато си намерил печелившата формула - не променяй нищо в нея! Последовател на тази максима е треньорът на „Лудогорец” Георги Дерменджиев. Той ще разчита на нея за първия мач на „орлите” при второто им участие в груповата фаза на Шампионската лига - срещу швейцарския „Базел”.

Българският специалист почти сигурно ще избере абсолютно същия титулярен състав, с който започна и двата двубоя от последния квалификационен кръг срещу „Виктория” Пилзен. Избраниците на Дерменджиев се представиха на високо ниво в срещите с чешкия шампион и със сигурност имат и по-голяма увереност, отколкото играчите, които предимно вземат участие в мачовете от родната първа лига.

Именно самочувствие, както и спокойствие, ще са нужни на „Лудогорец”, за да постигне добър резултат на ст. „Санкт Якоб Парк” - нещо, което не се случи през 2013 и 2014 година, когато „зелените” загубиха визитите си на „Базел” с 0:2 и 0:4.

Дерменджиев отново ще заложи на схема 4-2-3-1. На вратата мястото си ще заеме Владислав Стоянов. Крайни защитници ще бъдат Натанаел и Йордан Минев, който осигури единствения успех на разградския тим в групите на турнира до момента, отбелязвайки победния гол за 1:0 именно над „Базел” през 2014 г. на ст. "Васил Левски".

Единствените колебания на наставника на българския шампион са за позицията на партньор на Козмин Моци в центъра на защитата. Изборът ще бъде направен между аржентинеца Хосе Луис Паломино и украинецът Игор Пластун. Шансовете на южноамериканеца да започне срещата са малко по-големи.

Двойката опорни халфове е ясна - Лукас Саша и капитанът Светослав Дяков. Промени няма да има и в нападение, където като титуляри трябва да започнат Вандерсон, Марселиньо, Мисиджан и предизвикалия интерес от редица западноевропейски клубове Джонатан Кафу.

Любопитно е, че в този вариант сред титулярите на „орлите” ще има само четирима футболисти, които играха и при последното гостуване на „Санкт Якоб” в началото на ноември, 2014 г. Тогава на терена в швейцарския град бяха Стоянов, Моци, Дяков и Марселиньо.

За да постигне добър резултат днес, „Лудогорец” се нуждае и от ефективна игра в атака. Шансовете на „орлите” да отбележат за първи път на „Санкт Якоб” изглеждат големи, защото в 10 от общо 11 мача от началото на сезона „зелените” са вкарвали по две или повече попадения.

„Базел” обаче също обича да бележи. Играчите на треньора Урс Фишер бяха точни поне по 3 пъти в 7 от всичките си 8 мача за кампанията до момента. Във всички тях швейцарският шампион постигна победи и е убедителен лидер в местното първенство с 9 точки пред втория в класирането.

Предпоставките за поредния луд и емоционален мач на „Лудогорец” в Европа са налице. Не пропускайте срещата с „Базел” - тази вечер от 21:45 пряко в ефира на bTV Action. Коментарното ни студио започва в 21:00.