на живо

„Златна секира” за Желю Станков

Острото перо на „Тема Спорт” спечели наградата в 15-ата й юбилейна година

Един от най-добрите журналисти в българския спортен печат през последните повече от 15 години Желю Станков е новият носител на прочутата статуетка „Златна секира”.

Призът му бе връчен днес на церемония в Музея на спорта на стадион „Васил Левски”. Станков получи наградата от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Статуетката се връчва за юбилеен 15-и път и е считана за най-престижното годишно отличие в родната спортна журналистика. Кръстена е на името на две от легендите на професията у нас – легендарните братя Митьо (1933-1981 г.) и Никола (1942-1999 г.) Ексерови.

Статуетката „Братя Ексерови” се връчва от 2002 г. насам, без прекъсване. Присъжда се за принос в развитието на спортната ни журналистика, за творчески постижения и за запазването на българския език.

Победителят се определя чрез гласуване на представители на фамилия Ексерови, техни приятели и досегашните победители в допитването.

Самото отличие представлява уникална пластика с позлатена секира, дело на известния български скулптор Александър Пройнов, който по повод 15-ата годишнина от учредяването на приза от свое име връчи и специална награда на БНТ за цялостно творчество и за отразяването на олимпийските игри. Наградата бе приета от едно от емблематичните лица на спортната редакция на БНТ през последните 20 години Боряна Тончева.

Церемонията бе уважена лично от доайена на българската спортна журналистика и символ на спортната редакция на БНТ – Вера Маринова-Аткинсън.

В първите 10 години от съществуването си „Златната секира” се връчва в три различни категории – печат, радио и телевизия. От 2012 г. насам обаче наградата е само една.

От няколко години Желю Станков е заместник-главен редактор на вестник „Тема Спорт”. Пътят му в спортната журналистика започва през 1996 г. в редакцията на първия футболен всекидневник в България „Меридиан мач”, минава през седмичника „Стадион” и списанията „Дон Балон” и „Слави магазин”. Желю Станков е известен не само с острото си перо, но и със задълбочените си и често, списвани с тънко чувство за хумор коментари и анализи за "Левски" и националния отбор.

Всички призьори:

2002 г. Асен Спиридонов – БНТ, Асен Виденов - в. "7 дни спорт"
2003 г. Калин Катев – БНР, Витомир Саръиванов – БНТ, Красимир Георгиев - в. "7 дни спорт"
2004 г. Томислав Русев - радио "Гонг", Петър Василев – БНТ, Румен Пайташев - свободна практика
2005 г. Валентин Серафимов – БТА, Борис Касабов - Ринг ТВ , Станил Йотов - в. "Дневник" и в. "Капитал"
2006 г. Катерина Манолова - в. "7 дни спорт", Борислав Нинов – БНР, Веселин Василев - ТВ "Диема"
2007 г. Георги Филипов - в. "Сега", Николай Александров - Дарик радио, Иван Чешанков - Евроспорт
2008 г. Боряна Тончева – БНТ, Светослав Табаков - Дарик радио, Павел Колев - сп. "Макс"
2009 г. Борислав Борисов - ТВ „Диема”, Сашо Диков - Канал 3, Стефан Стоянов - Дарик радио
2010 г. Миляна Велева - ТВ7, Николай Кръстев - в. "Труд"
2011 г. Камен Алипиев – БНТ, Ивайло Герчев – БНР, Едуард Папазян - в. "24 часа"
2012 г. Никола Ибришимов - БНТ
2013 г. Петър Виденов - Нова спорт
2014 г. Йордан Божинов - Евроспорт
2015 г. Владислава Лазарова