на живо

Дядото на Джокович: Какъв сърбин? Хърватин!

И аз, и баба му сме родени в Хърватия, категоричен е Зденко Жагар

Kurir.rs
 

Бившият номер 1 в света на тениса Новак Джокович вече дълги години е емблема на Сърбия. Но пък се оказва, че кръвта му е... хърватска. Отчасти! 

Това признание направи дядо му Зденко Жагар преди години. 

Снимка: Kurir.rs

Той е баща на майката на Ноле - Дияна и пред сръбския "Курир" разказа интересни неща.

"Аз по националност съм хърватин, роден във Винковци. Моята бивша съпруга - бабата на Новак, също е родена там. Там се намерихме и се запознахме. Бяхме военни, офицери. Аз заминах за Белград по служба, когато тя още беше в училище, а като завърши и дойде при мен, се оженихме. Така се роди Дияна, после Сандра. Винаги съм казвал, че съм югославянин или хърватин, никога не съм бил сърбин!", категоричен е Зденко, който днес е на 86 години. 

 

Жагар и бабата на Новак - Елизабета, се развеждат, като тя и децата остават в Белград, а той се завръща в родното си място. 

Снимка: Kurir.rs

"Не успях да участвам активно във възпитанието на дъщерите си. Стана някакъв конфликт, имаше напрежение, обвинявахме се. За един скандал са нужни двама. Дияна винаги е казвала, че аз съм виновен, не ми прости. Те живееха с майка си. Ако живееха с мен, щеше да е различно. Бяха млади, неопитни. Не разбираха, че не всичко, което хвърчи, се яде. Жал ми е. По-късно си оправихме отношенията", заяви още той.

 

А в крайна сметка какъв е Новак Джокович - емблемата на Сърбия?

"Баща му Сърджан е сърбин. Друг е въпросът колко черногорска кръв има, всичко се омеша. Нормално е да бъде по-отдаден на сърбите и нямам нищо против това. Нямаше да му е по-добре в живота, ако се представяше като хърватин. Никой нямаше да го приеме. По същия начин щяха да се отнасят с него", разсъждава Зденко. 

Снимка: Kurir.rs

Сърби и хървати са в конфликт много преди разпада на Югославия, но напрежението ескалира през 90-те години на ХХ век в жестока война. 

 

Зденко е бил близо до семейството си в този период и дори се е грижил за Новак и неговите братя - Марко и Джордже. 

"Дияна ми звънна един ден и каза, че е изтеглила кредит на мое име. Съобщи ми го просто. Аз само ѝ казах да го върне, а тя: "Не се притеснявай". След години я попитах и се оказа, че са се издължили до стотинка. И аз съм им давал пари, без лихва, всичко ми върнаха. Веднъж питах Сърджан какво щеше да прави, ако нямаха възможност да върнат кредита. Той ми каза, че щял да ходи да работи като хамалин, ако трябва. Почтени хора са!", кълне се дядото. 

Снимка: Kurir.rs

И днес той не се чувства забравен.

"Ноле няма кога да дойде, но Марко - много приятно, културно дете. Наскоро говорихме с Дияна за Джордже. Тя каза да не се притеснявам за него, защото много разпознава хората. Повече от баща си. С малкия Стефан се запознах. Каза, че знае, че съм прадядо му"

Последвайте btvsport.bg за още новини във VIBER

Още видео и снимки от btvsport.bg и в INSTAGRAM

Още горещи теми от от btvsport.bg и във FACEBOOK