на живо

"Джокович трябва да бъде отстранен от тениса"

Сръбският национален отбор по тенис е отказал допинг проба преди Купа "Дейвис"

"Джокович трябва да бъде отстранен от тениса"
 

Сръбският национален отбор по тенис е отказал допинг проба преди началото на представянето си на финалния турнир за Купа "Дейвис".

След двубоя срещу Великобритания тестът беше направен, но бившият френски колоездач Марк Мадио поиска отстраняването за Новак Джокович и съотборниците му за неопределено време, докато се реши с колко да бъдат глобени.

"Има правило за допинг контрол както преди, така и след мач. Ако антидопинговият орган си върши добре работата, Джокович трябва да бъде отстранен. Отказа тест преди мача, направи го и след това. В колоезденето, ако откажете тест, той автоматично е положителен и ще бъдете наказан. Нямате право да откажете изследване, това е правило.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Eurosport (@eurosport)

В асортимента от допинг продукти има такива, които могат да бъдат открити само в много ограничен интервал от време. Ако не се тествате преди началото на мача, следите от тези продукти може да изчезнат по-късно.

Затова е въведено тестване преди мачовете. Нереално е Джокович да получи само предупреждение", каза Мадио.

Националният отбор на Сърбия победи Великобритания, но загуби от Италия на полуфиналите за Купа "Дейвис". След това италианците станаха шампиони в турнира.

Припомняме ви какво каза Ноле след мача с Нори.

"Все още не съм минал пълен допинг контрол, трябва да дам кръв. Скарах се с хората от антидопинговата агенция. Не можех да повярвам, че са взели такова решение. За повече от 20 години не ми се е случвало да ме тестват час и половина преди мач. Следвам програма, имам нужда от спокойствие, а не да ми вземат кръв. Подкрепям тестването на всички, но това беше нелогично решение."