на живо

И Свитолина призова да няма руснаци на Игрите в Париж

След като Владимир Кличко нападна МОК заради евентуалното им връщане

И Елина Свитолина се включи в призивите Русия и Беларус да не бъдат допуснати до участие на Олимпийските игри в Париж през 2024-а заради военната офанзива на територията на Украйна, продължаваща вече близо година.

"Олимпийските игри са най-голямата мечта и огромна привилегия за всеки един спортист. Това е най-голямото събитие в света на спорта и привлича вниманието на света. Трябва да се придържаме към забраната за участие на спортисти от Русия и Беларус. Искаме да покажем, че сме обединени в санкциите, наложени срещу тези две страни. Отвратителните действия на правителствата на Русия и Беларус са с последствия. Народите в Русия и Беларус, както и светът може да не знаят за зверствата, които се извършват в Украйна", заяви украинската тенисистка в социалната мрежа "Туитър".

Свитолина е бивша №3 в световната ранглиста - позиция, до която стигна през 2017 г.

Призивът ѝ идва ден, след като боксовата легенда Владимир Кличко изпрати специално послание до Международния олимпийски комитет (МОК), реагирайки на новината за евентуално връщане на руски и беларуски спортисти под неутрален флаг в Париж.

Латвия пък заплаши да бойкотира Игрите, ако МОК позволи на руснаци и беларуси да участват.