на живо

Игра финал на "Уимбълдън" на 18, а сега е монахиня (ВИДЕО)

Тежка контузия принуждава Андреа Йегер да окачи ракетата на пирона рано

 

Много спортисти, принудени да се оттеглят от професионалния спорт поради травми, започват неочаквана кариера в друга област.

Докато някои завинаги ще се чудят какво е можело да бъде, една от тях сега чувства, че може да изрази любовта си към живота повече от всякога. От перспективна тенисистка Андреа Йегер става... монахиня.

Американката навлиза в професионалния спорт едва на 14, а само две години по-късно вече е №2 в световната ранглиста. Йегер побеждава почти всички звезди на своето време. През 1981 г. заедно с Джими Ариас печели и "Ролан Гарос" при смесените двойки.

 

На 18 Андреа губи с 0:2 сета (1:6, 1:6) от легендата Мартина Навратилова във финала на "Уимбълдън".

Една година по-късно обаче тежка контузия в рамото принуждава Йегер да окачи ракетата на пирона. Тя веднага се насочва към колежа, за да изучава теология и свещенослужене.

"Просто знаех, че Бог съществува, че сме приятели и имаме специална връзка. Никой от семейството ми не знаеше, че се моля всеки ден от живота си.", казва тя пред The Mail през 2008 г. 

"Дипломирах се през август 2006 г., след което влязох в сестринската програма... Това е строга дисциплина. Събуждам се в 4 ч. сутринта и се отдавам на молитви. Започвам работа в 5 или 6 ч. - набиране на средства, планиране на програми и провеждането им."

На въпроса дали постоянно носи религиозното облекло, 58-годишната Йегер отговаря:

"Зависи какво правя. Имам три монашески халата, но те се замърсяват доста бързо. Продължавам да ги заклещвам по автобуси и ескалатори. Веднъж се качих в такси и половината от робата остана отвън. А в първата ми седмица, когато присъствах на глобална конференция в Ню Йорк, една птица взе халата ми за тоалетна..."

След като се пенсионира, Йегер сподели, че в тийнейджърските си години е била подложена на сексуален тормоз от служител на WTA, чието име отказва да разкрие.

"Освен това съсипваха ракетите ми и слагаха ножчета в маратонките ми. Стигна се дотам, че избягвах съблекалнята.", шокира бившата тенисистка.

Сега обаче Йегер се фокусира върху създаването на позитивизъм в света и го прави откакто се отказа от тениса.

Снимка: Getty Images

След като прекратява своята кариера, тя продава колата, бижутата и часовниците си и прави щедри дарения, преди да създаде собствена фондация. Започва с провеждането на програми за занимания с деца, болни от рак.

Вече 37 години фондация Little Star предлага дългосрочни грижи за болни и изоставени деца отвъд Океана.

Феновете на тениса може и да изгубиха рано възможността да гледат как Йегер блести на корта. Но тя със сигурност продължава да носи много радост на хората в САЩ всяка година.