на живо

Как да чупите тенис ракети по средата на мач?

Четирите правила на Горан Иванишевич

Как да чупите тенис ракети по средата на мач?

24-кратният шампион от Големия шлем Новак Джокович често е критикуван от публиката, че чупи ракети по време на мачове, въпреки че статистиката сочи, че досега той е счупил 56 от тях.

Досега рекордьор в тази категория е Марат Сафин, който е строшил над 700 тенис ракети.

Един от тенисистите, чиято запазена марка през цялата му кариера бе да канализира именно по този начин енергията си, беше Горан Иванишевич. Хърватинът спечели "Уимбълдън" през 2001 г., а в момента е треньор на световния №1 Джокович.

Той дори публикува четири правила, които един тенисист трябва да знае, когато реши да си счупи ракетите по време на мач.

Първо правило. Не позволявайте на освиркващата тълпа да ви спре. Това е твоя ракета и можеш да правиш каквото си искаш с нея. Не мисля, че има нещо лошо в това. Никога не съм разбирал хората, които се притесняват от това, че други играчи чупят ракетите. Когато чупиш, всички те освиркват. На кого му пука?

Второ правило. Най-лошото е да счупиш ракетата и тогава да мислиш за това. Ако мислите твърде много за това, ще загубите няколко гейма, а по-късно и двубоя. Това е единственият недостатък на трошенето.

Трето правило. Никога не чупете всички ракети, които имате в сака си. Станах първият тенисист, загубил мач, защото счупих всичките си ракети и не можах да продължа мача. Почувствах се глупаво, когато разбрах какво съм направил.

Последно правило. Игнорирайте публиката. Тези, които ви освиркват, вероятно са тези, които казват, че тенисът е скучен спорт и че в него няма специални герои. Когато обаче се появи някой, който иска да наруши ежедневието, пак не е добре", обяснява Иванишевич.

Припомняме, че през 2015-а самият хърватин похвали първата ни ракета Григор Димитров за начина, по който счупи ракетата си от яд по време на заключителните моменти от мач с Анди Мъри.

Тогава той определи стореното от Григор като изкуство.

"Да, ето така се чупи ракета! Това ми харесва. Много по-щастлив съм от счупената ракета, отколкото от бекхенд уинъра на Мъри. Уау, това е добре потрошена ракета, истинско изкуство. Има дори вдлъбнатина на корта, където Григор я удари", каза той, цитиран от ВВС.