на живо

Спа на гарата и кърпи маратонки: "Дори не си знаех името"

Иво Карлович е един от малкото с положителен баланс срещу Джокович

Бомбардирът Иво Карлович официално обяви оттеглянето си от тениса.

Хърватинът с един от най-унищожителните сервиси в историята започна кариерата си в средата на 90-те години на миналия век, а най-доброто му класиране в ATP е №14 през 2008 г.

Той прекара 44 седмици в Топ 20 на света. На "Уимбълдън" през 2003 г., когато победи защитаващия титлата си Лейтън Хюит още в началото. Печели Купа "Дейвис" с Хърватия и известно време държи световния рекорд със 78 аса в мач. Той постигна 13 728 аса, като най-бързият му беше 251 км/ч.

Завършва кариерата си с 8 титли от ATP турнири, 7 Чалънджъра и 4 Фючърса.

Иво Карлович със сигурност не беше типичният тенисист. Приклекнал, някак непохватен, гигант, пораснал до 211 сантиметра и с един основен коз - топовен сервис.

"Започнах да играя тенис на 6 години, и честно казано, в началото не ми харесваше, защото не го разбирах. Но по-късно го обикнах. Чаках да се стъмни, за да тренирам, понякога сервирах с часове", спомня си началото той, цитиран от 24sata.hr.

Бащата на Иво напуска работата си като метеоролог, за да осигури по-добри условия за тенис развитие на сина си.

Началото е трудно. Пътува по турнири сам, с дни няма възможност да се обади у дома. За Иво него е напълно нормално да се вози в трамвая по 3-4 часа на ден, за да тренира, да кърпи тенис обувките си, да спи на гарата, във влака, в автобуса, в евтини мотели, в квартири, по етажите в зала...

"Дори когато станах професионален тенисист, животът ми не беше лесен. Не пробих в Топ 100, докато не бях на 24 години и имаше моменти, когато не виждах изход. За да оцелея и да печеля пари, за да ходя на по-големи турнири, трябваше да играя шампионати в Хърватия, Словения и Германия.

Но се примирих с липсата на средства и нямах нищо против факта, че понякога нямаше да мога да остана в официалния хотел до края на турнира. Успях да издържа всичко това, само за да оцелея в професионалния тенис и някак да се изкача в списъка на ATP", спомня си Карлович.

От Тримата големи не успя да победи само Рафа Надал. Доктор Иво си тръгва като един от малкото, които имат положителен рекорд срещу Новак Джокович.

Те са се срещали три пъти, като Карлович първо победи Ноле през 2008 г. на клей в Мадрид със 7:6, 7:6 и след това го надигра в Доха през 2015 г. с 6:7, 7:6, 6:4.

Двуметровият тенисист от Загреб твърди, че има още една победа в сблъсъци със сърбина.

"Всъщност имам рекорд 3-1 срещу Джокович. Победих го и в квалификациите в Мадрид през 2005 г., но ATP не признава това. Не че го дразня, но от време на време му споменавам този факт", каза Карлович.

През пролетта на 2013 г. той изживява най-трудните моменти в живота си, когато е диагностициран с вирусен менингит.

"Имаше дни, в които се събуждах и си мислех: "Добре, че съм още жив". Но главоболието се засилваше, ставаше непоносимо. Почти исках да умра, за да спрат. Дори не знаех името си или коя година е. Когато по-късно излязох от болницата, бях друг човек и осъзнах кое е важното в живота. Знаех, че тенисът е това, което обичам най-много."

От 19 години Иво е женен за Алси, американка с китайско-ямайски корени, имат дъщеря Джейда Валентина и син Ноа. Маями е техен дом от години.