на живо

Шампионка от Големия шлем откровено за годините преживян тормоз

Партньорът на единствената българка с титла от Големия шлем я е шантажирал с опит за самоубийство

Мануела Малеева е единствената българска тенисистка, печелила турнир от Големия шлем и достигала до №3 в световната ранглиста при жените.

И докато за спортните й успехи и покорените върхове в тениса всички знаем от години и в детайли, личният ѝ живот е далеч от прожекторите и камерите.

Преди дни най-голямата сестра във фамилия Малееви разказа потресаващ разказ за психическия тормоз, на който е била подложена от партньора си.

Мануела печели 475 от общо 662 мача. Носителка е на 4 титли на двойки и на 19 индивидуални.

Има 41 участия в Мейджър турнири. Играла е за представителните отбори на България (1983-87 г.) и Швейцария (1990-92 г.).

"Отне ми доста време, за да разбера, че съм била жертва на психически тормоз от партньора си", разказа пред Наталия Симеонова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" най-великата българска тенисистка.

През 1984 г. е обявена за спортист №4 на България, а близо 10 години по-късно и за спортист №1 на Швейцария. Изиграва последния си в турнир през 1994 г. и се оттегля от корта като пета в света.

Става въпрос за мъж, с когото тя е живяла след развода с швейцарския ѝ съпруг и който се е опитал да се самоубие след края на връзката с нея.

"Караше ме да се чувствам потисната. Този тормоз е много подмолен, много невидим за обкръжението. Трудно е да си го признаем и разберем, за да можем да вземем някакви решения и мерки", разкри шампионката, която е майка на три деца.

Според нея проблеми започнали на третата година от връзката, но има спомени как три седмици, след като тя започнала, имала някакви колебания.

Поговорила с партньора си съвсем откровено и той заявил, че тя нямала право да постъпва така, защото той бил много влюбен в нея.

"Абсолютно не можех да си представя в какво щях да се окажа въвлечена след това", признава тя.

Пред камерата тя разказа, че връзката е започнала в момент, когато е била много ранима, точно след раздялата с тогавашния ѝ съпруг, с когото сега са в много добри отношения.

"Този човек беше журналист и аз направи интервю с него. Накрая той ме разплака с въпрос как е майка ми, как е семейството. Някой ми обърна внимание", връща лентата назад най-голямата от трите сестри Малееви.

Когато връзката им започва въпросният мъж живее с друга жена. Всеки месец ѝ обещава, че ще я напусне, че иска да живее само с нея, като това продължава две години.

Снимка: Ладислав Цветков

"Той все беше сърдит за нещо, цупеше се непрекъснато, все нещо не беше наред и с децата, все нещо не бях направила както трябва, все нещо не знаех. А той беше много по-добрият във всеки аспект от живота, въпреки че аз съм била трета в света. Караше ме да се чувствам потисната и много зависима от него", откровено разказва Мануела.

Партньорът и бил ужасно ревнив, допълва тя. Успява да я откъсне от всичките ѝ приятели, включително и жени. Рядко излизат, но и тогава все нещо не му било наред - например, на кино или театър тя била винаги виновна, че е избрала лоши места.

"Мигът, когато ми мина през главата мисълта, че мога да живея без него, беше доста паническо усещане. Възможно ли е? Как? Мога ли да го направя?", сама си задава въпроси шампионката.

Но докато реши, че така няма да прекара живота си до края, минават още три години. И тогава се почувствала като малко глупаво момиче - как е позволила на някого да се държи така.

"Едно от най-трудните неща беше да си простя, че съм позволила някой да се държи така с мен", казва Малеева.

Въпреки че не разкрива името на бившия си партньор, Мануела дава да се разбере, че той не е българин. Когато му казва "Край" и се прибира в България, за да я умилостиви, той започва да ѝ пише на български.

"Един ден ми изпрати есемес: "Моля те, грижи се за моя син. Сбогувам се с теб от мястото, където съм бил най-щастлив". Аз изтръпнах, обадих се веднага на семейството му", разкрива тенисистката.

Намират го повече от 24 часа по-късно в хотелска стая, нагълтал много медикаменти и в безсъзнание.

Следва нещо още по-зловещо - опитът за самоубийство е в началото на декември, а покрай празниците Мануела и децата започват да получат колети с подаръци за Коледа.

Тенисистката разказва, че окончателният край на връзката бил сложен след шест години.

"Искам да дам кураж на жените, които ме слушат. Това е най-голямата победа в моя живот. Чувствах се в такава безизходица... била съм на корта, побеждавала съм, но затова не бях подготвена.

Ужасно трудно е да скъсаш с такъв манипулатор, нарцистичен тип. Горда съм със себе си, въпреки чувството на вина, че въвлякох в това децата си, съм щастлива, че извървях този път, завършва разказа си шампионката.