на живо

Първата седмица не можех да движа ръката си, а баща ми умираше от рак

30 години от атентата срещу Моника Селеш

Първата седмица не можех да движа ръката си, а баща ми умираше от рак
 

Днес се навършват 30 години от един от най-зловещите инциденти в историята на тениса.

На 30 април 1993 г. легендарната Моника Селеш бе наръгана с нож в гърба от германеца Гюнтер Пархе по време на мача си с Магдалена Малеева на турнира в Хамбург.

По това време българката, част от легендарната фамилия Малееви, е на 18 години, а резултатът в 1/4-финалния двубой е 6:4, 4:3 за югославянката, когато Гюнтер, фанатичен фен на голяма съперничка на Селеш - Щефи Граф, нахлува на корта и наръгва с нож Селеш между плешките.

Нараняванията на Селеш, тогава №1 в света, са сравнително леки, като се има предвид големия нож, с който е нападната, но на нея ѝ отнема години да се възстанови от психологическата травма, като тя се завръща на корта чак след две години.

Впоследствие съдът решава, че Пархе има психическо разстройство и той не лежи в затвора за деянието си. Германецът почина на 68-годишна възраст.

"Този човек промени историята на тениса, нямам никакви съмнения в това. Моника щеше да спечели много повече", коментира друга легенда в тениса Мартина Навратилова.

"Той ме наръга умишлено и не получи никакво наказание за това. Никога не успях да го преодолея. Не мога да го разбера", споделя Селеш след години.

Печели общо 9 титли от Големия шлем на сингъл, записва 595 победи и заема първото място в световната ранглиста 178 седмици. В най-силния период в кариерата си, преди инцидента в Хамбург, тя печели 7 титли от Шлема в рамките на девет турнира.