на живо

Симона Халеп: Не можех да спя и страдах от панически атаки

Екипът на Муратоглу ми даде забраненото вещество, но само аз плащам цената, казва румънската тенисистка

 

Симона Халеп продължава да твърди, че е невинна по обвинението в употреба на забраненото вещество - роксадустат. В края на миналата година състезателните права на румънката бяха спрени заради започналото разследване, а впоследствие заседаващият по случая трибунал ѝ наложи дисквалификация за срок от 4 години.

Халеп, чиято кариера тръгна нагоре след титлата от Турнира на шампионките в София през 2013 г., заяви, че ще обжалва пред Арбитражния съд в Лозана, като изслушването е насрочено за периода 7-9 февруари.

Снимка: Getty Images

"Вече повече от година се боря да изчистя името си. Невинна съм и затова не губя надежда. Продължавам да тренирам и да се готвя за завръщане на корта. В момента нямам екип и затова тренирам сама в Букурещ. Много е трудно да намираш мотивация, когато нямаш никакви конкретни срокове пред себе си и нямаш представа какво ти е подготвило бъдещето", сподели двукратната шампионка от Големия шлем пред Paris Match, цитирана от TennisKafe.

"Имаше период, в който не можех да спя и страдах от панически атаки. Като тенисистка винаги съм била много емоционална. Понякога се е случвало преди мач да ме боли стомахът заради стреса и напрежението. Известно време след решението на трибунала се чувствах по този начин всеки ден, но сега съм малко по-добре.

Снимка: Reuters

Непрекъснато контактувам с психоложката си, тъй като в подобни моменти е много полезно да има с кого да поговориш. Това ти помага да се отървеш от част от бремето и да приемеш случващото се. В моя случай обаче е доста трудно, тъй като съм жертва на несправедливост.

Не съм направила нищо лошо и затова не се самообвинявам. Тази мисъл ми помага да остана силна и да продължа да се боря", уверена е бившата №1.

Халеп разкри и как се е стигнало до приема на забраненото вещество. В хода на разследването стана ясно, че въпросната хранителна добавка ѝ е била препоръчана от служители на тогавашния ѝ треньор Патрик Муратоглу. Преди няколко дни румънката разкри, че е преустановила съвместната си работа с именития специалист, с който е работил и Григор Димитров.

"Екипът ми препоръча да започна да приемам хранителна добавка, съдържаща колаген. Последвах съвета им, но впоследствие се оказа, че колагенът е бил замърсен и е съдържал роксадустат. Пробата от урината ми, която дадох на 29 август 2022 г., показа, че количеството в организма ми е твърде малко, за да се счита, че е подействало като стимулант и да е подобрило представянето ми на корта. Три дни по-рано, на 26 август, дадох кръв и урина за допинг контрол, като и двете проби бяха негативни. Пробата от 29 август е единствената позитивна. Никога преди или след това изследванията не показаха такъв резултат.

Снимка: Getty Images

След спирането на състезателните ми права и през септември 2022 г. продължих да давам проби на всеки 10 дни. След това нещата постепенно се успокоиха. Последната ми проба беше през април или май. Въпреки това, все още съм задължена да съм на разположение за евентуален изненадващ тест. Трябва непрестанно да уведомявам антидопинговите органи къде се намирам, но нямам никакъв проблем с това. Готова съм да съдействам с всичко необходимо.

Това беше първият път, когато приемах добавка с колаген. Не познавах марката, която екипът е избрал, но реших да им се доверя, защото бях сигурна, че те знаят какво правят. Всеки спортист има нужда от хора, които да се грижат за здравето му и да му помагат да се представя по-добре.

Снимка: БГНЕС

Винаги съм вярвала напълно на екипите си, в противен случай изобщо е нямало да започна да работя с тях. Не е работа на спортистите да разполагат с експертни знания в тази сфера. Точно затова наемаме специалисти.