на живо

Синер след допинг скандала: Вече знам кои са ми приятелите

Световният номер 1 в тениса не счита, че е ощетил конкурентите си

Reuters
 

Лидерът в световната ранглиста по тенис Яник Синер коментира за първи път допинг скандала, разразил се след триумфа му в Синсинати. Тогава стана ясно, че италианецът е дал положителна проба за забранения препарат клостебол през март 2024 г. Той обаче не беше наказан, тъй като доказа, че веществото е прието случайно.

Тенисистът продължи да играе, като преди старта на Откритото първенство на САЩ заяви, че скандалът му е помогнал да разбере кои са приятелите му.

"Разбирам останалите играчи, които недоволстват от ситуацията. Вероятно причината в други подобни случаи тенисисти да са отстранявани е, че те не знаеха откъде идва забранената субстанция. Аз и екипът ми бяхме наясно и реагирахме веднага. След целия този случай поне знам кои са моите приятели и кои не. Това ще остане едно петно върху кариерата и репутацията ми, но хората трябва да знаят, че никога не съм направил нищо умишлено", каза Синер.

Снимка: Reuters

Пред антидопинговите власти италианецът обяснил, че забраненото мазило попаднало в организма му през отворена рана. Виновен за това бил  физиотерапевтът Джакомо Налди. Синер веднага го уволни. 

 

"Всичко започна с грешката, която от екипа ми направиха. Разбира се, че бях притеснен от изхода на този процес. Нещата бяха доста сложни, но с тях предимно се занимаваха моите адвокати, защото аз съм просто един тенисист. Обичам този спорт и просто исках най-добрия изход, защото знам, че съм невинен.

Снимка: Reuters

Когато получих информацията за положителния допинг тест, първата ми работа бе да разбера какво е това вещество. От екипа ми веднага разбраха, че това се е случило от въпросното мазило, част от което е попаднало в тялото ми. Реагирахме на секундата и обяснихме за какво става въпрос пред съответните органи.", разясни Синер.

След като стана ясно, че той е дал положителната проба, а не е бил наказан и дори спрян от участие, срещу него се надигна вълна от недоволство, в това число и от бивши колеги като Анди Родик и Ник Кирьос.

 

"Ключовото в цялата ситуация бе да накараме съответните институции да ми повярват. Радвам се, че те го направиха и бе взето правилното решение. Трябва да спомена отново, че количеството в организма ми бе 0.00000001%. Твърде много нули преди единицата, нали. Бях разтревожен, защото съм честен и не исках това да е нещото, което да провали кариерата ми", каза тенисистът и завърши:

Снимка: Reuters

"Не мисля, че АТР прилага двойни стандарти. Аз преминах през всички процедури, като е записано по правило. Вече бе обяснено защо продължих да играя в този период"