на живо

Иван Боянов: Срещите ми с братя Пулеви са истории за внуците (ВИДЕО)

Не мисля, че това ще бъде лебедовата песен на Кубрат, смята авторът на „В ръкавиците на Кобрата“

 

Като истории, които един ден ще разказва на внуците си. Така определи своите срещи с Кубрат и Тервел Пулеви журналистът Иван Боянов. Авторът на филма "В ръкавиците на Кобрата" от 2018 г. бе първият гост в специалната ни студийна програма преди битките на братята в Коста Меса (Калифорния, САЩ), които bTV и btvsport.bg ще излъчат на 15 декември пряко от 05:00 ч.

Според Боянов, това няма да бъде лебедовата песен на Кубрат, въпреки напредналата му спортна възраст - 42 години. Причините: професионализмът, дисциплината и опитът на по-големия от братя Пулеви, който на два пъти се боксира за световната титла и бе на крачка от върха в тежката категория.

"Мисля, че всеки човек, който е прекарал време с братя Пулеви, основно може да го свърже с усмивки и майтапи. Наистина тяхната компания е много зареждаща. Освен страхотни спортисти от гледна точка на дисциплина - това, което правят в залата, винаги може да се намери и забавният нюанс. Това е и една от причините, заради които се държат толкова живи - участват в различни неща и инициативи извън бокса, но успяват да запазят тази здрава форма. Срещите ми с братя Пулеви са истории, които ще разказвам на внуците.", започна Боянов в специалното ни студио с водещ Илия Илиев.

 

"Победих Кубрат на плуване, не бях изненадан. Той е спортист, който иска да печели във всяко нещо, в което се включва. Силно вярвам, че това е истинският спортен дух, който човек трябва да има. Винаги да вярваш в себе си. Тези две момчета, благодарение и на баща им - великият Венко Пулев, са успели да имат това чувство и знания, че могат да постигат мечтите си. Това е свързано с тренировките по мазата, с хилядите изчетени книги."

"Кубрат още преди много години мечтаеше да се изправи в сблъсъци за световната титла. Историята показа достатъчно красноречиво, че той го направи не един път... След загубата си от Владимир Кличко, той получи много критики в България, според мен несправедливи, че е паднал от най-добрия боксьор в света."

"Филма "В ръкавиците на Кобрата" заснехме именно по време на подготовката на Кубрат за двубоя с Хюи Фюри в Арена Армеец в София. Той беше по-мотивиран отвсякога, вярваше в себе си и впоследствие успя да се изправи срещу едно друго огромно име в бокса, каквото безспорно е Антъни Джошуа."

"Слушах днес и американски колеги, които говорят за този двубой. Те обръщаха внимание на възрастта на Кубрат, който е на 42 години. Но аз не мисля, че ако постигне успех, това ще бъде неговата лебедова песен в бокса. Познавайки братята Пулеви, ако те имат желание, защото в днешно време да си на 42 не като преди години, а и опитът е важен. Не мисля, че това е последният мач на Кобрата. Ако реши да се отказва, ще го обяви."

"Гледах последния му мач - загубата от Дерек Чисора. Да не звучи, че съм пристрастен, защото съм българин и защото Кубрат е на ринга, но за мен решението тогава не беше справедливо. Даже първият съдия отсъди 116-110 за Кубрат Пулев, а при другите беше по-малка в самите точки. Много е важно да се знае, че когато един съперник се боксира на чужда земя, трябва да е изключително категоричен, за да отиде победата при него."

"Сега Тервел излиза срещу американец. Съперник с обратен гард е труден. Чисто като зрител е изключително атрактивно да гледаш Тервел Пулев на професионалния ринг. Той е доста по-агресивен, докато Кубрат понякога е доста по-предпазлив. Силно се надявам, че Тервел е фаворит, въпреки че се изправя срещу представител на домакините."